Музичка бајка у Арт дворишту

Александра Глишић
Музичка бајка у Арт дворишту

Бањалука - Музика изражава оно што се не може рећи, а о чему је немогуће ћутати. Овако је музику доживљавао славни писац Виктор Иго, а да музика изазива заиста посебне емоције, увјерили су се сви који су дошли на концерт бањалучког ансамбла "Bandoneon square", који представља право освјежење на домаћој сцени.

Да су миљеници публике доказали су и на наступу одржаном у петак увече у новоотвореном Арт дворишту Банског двора Културног центра, гдје се тражила столица више. Састав настао прије пет година, за кратко вријеме освојио је публику, не само у Бањалуци, него и у другим градовима.

Ову музичку дружину чине Милана Смиљанић - виолина, вокал, Дарко Ружичић - хармоника, Бобан Аџић - гитара, Ђорђе Бабић - контрабас и Зоран Вујић - удараљке. Новим наступом од Арт дворишта створили су амбијент попут музичке бајке, гдје би свако пожелио да се нађе.

Прича од мелодија одушевила је публику, па су чак и пролазници застајкивали да чују дио њиховог музицирања.

- Овим концертом заокружили смо годину која је за нас била веома успјешна и до сада најангажованија. Два фестивала, "Дани Владе С. Милошевића" и фестивал у Белфорту у Француској дају нам подстрек да од јесени радимо још интензивније. У прилог томе иде и чињеница да нас је в.д. директора Банског двора Младен Матовић већ уврстио у програм који ће се дешавати у јесен, поводом прославе 85. годишњице ове институције - рекао је Дарко Ружичић из ансамбла "Bandoneon square", подсјећајући да су иза њих и концерти у Требињу, Теслићу, Приједору, као и бројни други наступи.

Додаје да планирају одласке на фестивале, углавном оне из окружења, али и понеки европски ако им финансије буду дозвољавале.

- Бански двор полако отвара сва своја врата и просторе и на неки начин фасцинира својим могућностима. Један од тих простора је Арт двориште, које је одушевило како нас музичаре, тако и публику акустиком и атрактивним изгледом који подсјећа на медитеранске концертне просторе под ведрим небом - каже Ружичић.

Репертоар

Ансамбл "Bandoneon square" је у Арт дворишту изводио композиције познатог свјетског бенда "GOTAN Project", али у својим аранжманима. На репертоару су била и дјела многих утицајних композитора, као што су Astor Piazzola, Richard Galliano, Par Mathney...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана