Музичка бајка из 21. вијека на Данима Владе С. Милошевића

Александра Глишић
Музичка бајка из 21. вијека на Данима Владе С. Милошевића

Бањалука - Праву музичку бајку доживјели су сви који су дошли на наступ дувачког квинтета "Каламос" из Загреба, који је изводећи дјела младих бањалучких композитора донио снажну енергију на "Дане Владе С. Милошевића".

Умјетници су одржали концерт у Музеју Републике Српске, а не крију да их је ово гостовање посебно обрадовало и да су одушевљени манифестацијом посвећеном најзнаменитијем Бањалучанину у свијету музике.

- Кад размишљам о сличним фестивалима, увијек се сјетим оне познате Малерове изреке о томе да традиција није поштовање пепела, него очување жара. У том смислу, фестивали распирују жар у праву ватру, пуно су флексибилнији и спремнији за умјетничке изазове нашег доба. За разлику од етаблираних културних институција, њихов је учинак на локалну културу значајнији и ефикаснији у односу на финансијска улагања у исте - каже Yaroslav Sadovyy.

Концерт одржан у суботу увече обиљежила је премијера дјела композитора из Бањалуке Давида Мастикосе, Маје Тица и Драгане Табак.

- Нама као младом саставу изузетно много значи сарадња са композиторима која се завршава оригиналним репертоаром. То је једна врста симбиозе, јер нама су неопходне нове композиције, исто као што је младим композиторима потребно извођење тих дјела. На тај начин се узајамно афирмишемо - истиче Sadovyy.

Не постоји, додаје, без разлога мишљење како нови камерни састави, осим извођења стандардног репертоара, морају да свирају и композиције писане за њих, како би се пробили на тржишту јер једино тако стварају властито име.

- Изузетно нам је драго да су се чак три бањалучка композитора одазвала овом пројекту и то са врло квалитетним дјелима. Посебно је композиција Давида Мастикосе својом монументалношћу значајан допринос репертоару за овакав тип ансамбла и она је непроцјењиви дар за нас - рекао је Sadovyy.

Осврнуо се на положај савремене музике на регионалној сцени.

- Постоји неколико независних ансамбала, службених институција и фестивала у потпуности посвећених савременој музици, али то је тек мали дио у односу на сва музичка дешавања. Јако ријетко видимо савремене композиције у концертним сезонама оркестара, позоришта. Често се може чути да је савремена музика нешто прекомпликовано и претешко за уво просјечног слушаоца. Мислим да је проблем више у професионалном музичком маркетингу, који практично не постоји у региону - указује Sadovyy.

Када је ријеч о "Каламосу", он је за разлику од класичног дувачког квинтета састављен од инструмената са истим начином стварања звука.

- То су инструменти с писком - обоа, кларинет, саксофон, баскларинет и фагот. Први пут такав ансамбл је био састављен прије 30 година у Холандији - "Calefay reed quintet", још увијек су активни и дају подршку младим ансамблима широм свијета. Тренутно у Европи има само неколико таквих ансамбла, а "Каламос" је једини у региону - каже Sadovyy.

Поштоваоци квалитетне музике имали су прилику да у петак увече присуствују концерту "Традиција на сцени", који је одржан у камерној сали бањалучке Академије умјетности, а наступили су студенти смјера за етномузикологију. Дводневни научни скуп посвећен Влади С. Милошевићу завршен је у суботу на Академији умјетности, а до краја манифестације, односно до 28. априла, публика ће моћи да ужива у музичком и драмском програму.

"Путевима стилова, поднебља, жанрова"

Концерт "Путевима стилова, поднебља, жанрова" биће одржан сутра у 20 часова у концертној дворани Банског двора Културног центра. Наступиће Мјешовити хор бањалучке Академије умјетности и Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство". Ансамблима ће дириговати Немања Савић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана