Музеј Републике Српске: По новац на више адреса

Мирна Пијетловић
Музеј Републике Српске: По новац на више адреса

Бањалука - Буџет Музеја Републике Српске за 2015. износи 95.000 КМ, што није довољно за реализацију свих пројеката у овој години.

Рекла је ово на конференцији за новинаре директор Нада Пувачић.

Музеј РС остварио је значајне резултате у 2014, а у овој години основни циљ ове установе биће реализација неколико великих ауторских пројеката који су припремани неколико година, за шта ће им бити неопходна и знатна новчана средства.

- Свјесни смо да не можемо само да се ослањамо на Министарство просвјете и културе РС када је у питању финансирање и рад Музеја, тако да ћемо се ове године потрудити да аплицирамо на грантове Министарства цивилних послова БиХ, код разних амбасада европских држава, а аплицираћемо и на пројекте Европске уније - истакла је Пувачићева.

Када су у питању планови за ову годину, буџет Музеја РС, али и углед и значај пред публиком требало би да на виши ниво подигне отварање сувенирнице, која би требало да буде спремна на прољеће.

Поред тога, стручњаци из Музеја РС већ предано раде на значајним изложбама које ће обиљежити ову годину. Прва коју ће публика у Бањалуци моћи да погледа је "Љековито и отровно биље", а припрема је Наташа Ковачевић из Природњачког одјељења, која је на истраживању радила пуне двије године.

Дан града Бањалука биће у знаку изложбе Историјског одјељења коју припрема Миленко Ђорђевић, а ријеч је о изложби "70 година од ослобођења града Бање Луке", која ће обухватати како документа, тако и бројне експонате.

Протеклу годину обиљежио је значајан успјех змијањског веза, а у овој публику очекује изложба "Змијањски вез" из фундуса Музеја РС коју припрема Данијела Ђукановић из Етнолошког одјељења.

Планиран је и наставак пројекта "Еурофарм" који Музеј РС ради са Универзитетом у Лондону, а води га Ивана Панџић из Археолошког одјељења, као и реконструкција дијела сталне изложбене поставке, набавка нове опреме, традиционалне манифестације, разна истраживања, конзервација, те серија стручних предавања из археологије, етнологије и етномузикологије.

Гостовања

Поред ауторских пројеката који ће бити представљени у Бањалуци, Музеј РС ће радити и на промоцији нашег блага у градовима Европе. Тако ће се изложба "Камени свијет леденог доба" представити у Копру од 5. марта до 18. маја, изложба "Кићење" путује у Београд, а планиране су и гостујуће изложбе из неколико европских градова у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана