Мунков Крик- слика коју чујемо

Агенције
Мунков Крик- слика коју чујемо

Осло - Испијена фигура налик људској, неодређеног пола и старосног доба, одјевена у црно, са главом међу рукама, без косе, без идентитета, са само назначеним цртама лица, али довољним да прикажу гримасу која се не заборавља.

Црвено небо и модра ријека стапају се, чинећи позадину која као да пулсира у ритму изушћеног вриска. И сама фигура извија се под силином овог звука.

Управо описани призор фабула је слике "Крик", која представља једно од најпознатијих дјела модерне умјетности, а чији је творац сликар Едвард Мунк. Слика коју можемо чути гледајући је, као да се налазимо испред особе која вришти из све снаге. Или смо, можда, ми сами та особа и посматрамо себе у огледалу. Свеједно, утисак је снажан, језив и хипнотише.

Ради се о сликару који је знао вјешто и без устезања да визуелизује најскривеније углове своје психе. И као такав, имао је значајан утицај на сликаре експресионизма у Њемачкој, средњој и сјеверној Европи. Његова дјела препознатљива су по непријатној атмосфери и неријетко морбидним сценама. Непорециво је да у сваком од нас подједнако постоје пријатна и непријатна осјећања међусобно се борећи за превласт. У Мунковом случају, преовлађивале су психичка нестабилност, страх, депресија и љубомора. Представљајући, вјероватно, посљедицу тешког дјетињства и живота.

Едвард Мунк рођен је 12. децембра 1863. у Норвешкој и растао је окружен смрћу, болешћу и вјерским фанатизмом свога оца. Још док је био врло мали његова мајка, а потом и сестра преминуле су од посљедица туберкулозе. Друга његова сестра имала је психичке проблеме. Поврх свега, одрастао је окружен болесном дјецом из сиромашних породица коју је његов отац, иначе љекар, бесплатно лијечио начинивши од породичне куће ординацију. И он сам био је крхког здравља читавог живота. Болесно дијете, мајка која умире, узглавље покојника били су пречести мотиви његових дјела, обојени суморним бојама.

Жене

Едвард Мунк је и у емотивним односима са женама често наилазио на проблеме. Све пролазне авантуре које је имао са женама, неријетко и удатим, завршавале су се бурно остављајући га исфрустрираног, депресивног, љубоморног. Конзумирајући алкохол и коцкајући се тражио је утјеху. На својим сликама жене приказује или као крхка створења или као вампирице и убице које прогоне мушкарца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана