Моћ љубави и страха из њујоршке цвјећаре у Бањалуци

Јасмина Перишић
Моћ љубави и страха из њујоршке цвјећаре у Бањалуци

Бањалука - Мјузикл "Мали дућан страве", који је изведен у препуној сали Дјечијег позоришта РС, приказао је бањалучкој публици дио америчке културе, дочаране кроз преплитање фантастичне музике, хумора, љубави и страха.

У уторак увече на "најмоћнијим" даскама први пут су се представили гости из Америке. Студенти са Универзитета Нортвестерн у Чикагу, који је изњедрио бројне умјетнике попут чувеног Ворена Битија, у два сата извођења вјерно су дочарали дио бродвејске атмосфере. Публика је својим реакцијама и громогласним аплаузом одала признање овом пројекту. Многи су након представе остали да се друже и попричају с глумцима, који су по завршетку комада расположени сишли са сцене да се сликају и стрпљиво одговоре на сва питања присутних. У свом излагању нису крили одушевљење Бањалуком и љубазношћу свих оних са којима су се сусрели, што им је, како кажу, непроцјењиво искуство.

Продуцент Џени Дикерсон истакла је да је "Мали дућан страве" рађен у продукцији "Делфин шоуа" Универзитета Нортвестерн, што је највећи студентски мјузикл у Америци.

- То значи и да су студенти све сами осмислили, исфинансирали и на крају урадили један веома амерички мјузикл. Прича говори о цвјећари у Њујорку која је слабо радила све док млади смушени цвјећар није открио биљку која му доноси славу и прегршт посла. Проблем је то што се биљка храни крвљу и на тај начин расте, а он проналази начин да је одржи. Уједно је заљубљен у радну колегиницу и чини све да задобије њену љубав - рекла је Дикерсонова.

Додала је да шлаг на торту дају и пјесме из мјузикла које су у стилу шездесетих година, а које су млади глумци уживо отпјевали уз пратњу мини-оркестра, сачињеног од клавијатура, бубњева, саксофона и гитаре.

Директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић није крио узбуђење због организације овог пројекта.

- Захваљујем Одјељењу за културу при Амбасади САД у Сарајеву што нам је на први дан прољећа омогућило да са наше сцене с пјесмом кренемо у ново годишње доба. До сада ниједан амерички мјузикл није гостовао у Бањалуци, а мислим ни у БиХ. Поносни смо и надамо се даљој сарадњи - рекао је Бјелошевић прије почетка мјузикла и за успомену уручио грб Дјечијег позоришта РС представницима Универзитета Нортвестерн.

Поред бројних челника културних и јавних установа и предузећа, мјузикл је погледао и први човјек града на Врбасу Игор Радојичић.

- Могу рећи да сам присуствовао нечему веома америчком када је ријеч и о мјузиклу, али и о теми и начину представљања. Бањалука није често домаћин мјузикла уколико нису неки фестивали или сличне прилике у питању. Ово је, у сваком случају, нешто другачије, ново и необично. Једна култура на коју нисмо навикли. Види се да је публика заинтересована за овакве догађаје и било би добро да их има и више - рекао је Радојичић.

Као велики љубитељ позоришне сцене додао је да је гледао низ мјузикала у Лондону и САД, те похвалио студенте који су веома добро урадили свој посао.

"Мали дућан страве" поред Бањалуке биће изведен и у Добоју, Мостару и Сарајеву у оквиру турнеје која је дио културно-дипломатског програма Амбасаде САД у БиХ.

Истоимени филмови

Хорор - комедија и рок мјузикл "Мали дућан страве" премијерно је изведен на Бродвеју 1982. године, гдје је игран пет година. По њему су снимљена и два филма. Први је режирао Роџер Корман 1960. године, а његове теме симболично говоре о биљци као о Фаусту. У другом филму главне улоге тумаче Рик Моранис и Елен Грин, а режирао га је Френк Оз 1986. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана