Mladost hrabro ispoljila bunt

Aleksandra Madžar
Mladost hrabro ispoljila bunt

Banjaluka - Bunt mladosti parao je vazduh, misli koje su izgovorene na sceni zvučale su kao vrisak duša koje se ne boje i koje žele promjene, a pozorišna sala Doma omladine postala je sudnica i ispovjedaonica u isto vrijeme.

I dok su mladi umjetnici u srijedu uveče, vješto uigrani, na skromnoj scenografiji izgovarali dvije naizgled tako obične riječi, koje označavaju i naziv komada "Probudi se", u publici su prestali da se sanjaju lijepi snovi i čarolija zablude je prestala. Pogled na scenu bio je pogled na realnost, koja boli. Uzdasi, ovacije, aplauzi bili su dovoljan dokaz mladom glumcu i reditelju Stevanu Šerbedžiji da je pred predstavom uspješan pozorišni život. Šerbedžija je uspio da, komadom koji priča o problemima u društvu i politici, razbudi uspavanu masu.

- Prezadovoljan sam utiscima sa predstave. Bilo je revoltno, što sam i hteo. Mlade kolege su sa velikom odgovornošću i posvećenošću iznele i rekle svoje probleme. Bitno je da su ih gledaoci razumeli i shvatili. Bilo je direktno u glavu - istakao je Šerbedžija.

Citirajući velikog srpskog pjesnika Matiju Bećkovića, koji kroz svoju poeziju poručuje da je "najbolje pucati u glavu", objasnio je da je došlo takvo vrijeme da se mora biti direktan.

- Što se tiče hrabrosti, tu se otvara lepeza pitanja koliko smo se otuđili i koliko smo u strahu od onih koje postavljamo na lažne vrhove. Bilo je divno gledati mlade aktere kako imaju svoj stav kroz scensku igru - kazao je Šerbedžija.

Ni mladi glumci nisu krili svoj ponos i sreću što su bili dio ove priče koju je oživio Šerbedžija.

- Saradnja sa Stevanom bilo je iskustvo koje se samo može poželjeti. Ta njegova i naša volja, želja i požrtvovanost u radu urodile su plodom i stvorile djelo savršenstva. Zajedno smo prošli i suze i muku, smijeh i sreću. Shvatio sam šta mislim i šta jesam, shvatio sam svoju ličnost u potpunosti i poredao svoju hijerarhiju motiva tako da znam šta mi je u životu bitno, a šta nije - rekao je mladi glumac Relja Kovačević.

Sa njim se složio i Svetozar Babić, koji je kazao da su probe bile prožete raznim emocijama svaki put kada bi se dotakli tema koje su obrađene u predstavi.

- Stevan nas je učio kako da radimo kao tim, da budemo jedno. Izvukao je iz nas najdublje emocije i naučio nas šta znači gluma i na tome smo mu zahvalni - naglasio je Babić.

Britko izgovarajući revolucionarnu poeziju ovi mladi ljudi smatraju da su se na neki način oslobodili kočnica koje su prepreka za njihovu budućnost.

- Emotivno je bilo slušati svaku priču, a zahvaljujući svojim kolegama i njihovom entuzijazmu, uprkos teškoj situaciji, sigurna sam da bismo uz prave ljude mogli imati svjetliju budućnost. Zahvaljujući Stevanu i međusobnom razgovoru o problemima, kroz probe, na kojima smo se oslobađali i opuštali, uspjeli smo da otklonimo strah od osude i odbacivanja i bez ikakve bojazni izađemo pred publiku, koja je, pretpostavljam, pronašla dio sebe u našim ispovijestima - ispričala je mlada glumica Milica Glogovac.

DIS teatar

Na sceni su svoj talenat pokazali Amar Prlja, Nikolina Vurun, Miroslav Sinkić, Slobodan Miljević, Vladimir Obradović, Jelena Ostojić, Marijana Mijatović i Milica Matijašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana