Младост храбро испољила бунт

Александра Маџар
Младост храбро испољила бунт

Бањалука - Бунт младости парао је ваздух, мисли које су изговорене на сцени звучале су као врисак душа које се не боје и које желе промјене, а позоришна сала Дома омладине постала је судница и исповједаоница у исто вријеме.

И док су млади умјетници у сриједу увече, вјешто уиграни, на скромној сценографији изговарали двије наизглед тако обичне ријечи, које означавају и назив комада "Пробуди се", у публици су престали да се сањају лијепи снови и чаролија заблуде је престала. Поглед на сцену био је поглед на реалност, која боли. Уздаси, овације, аплаузи били су довољан доказ младом глумцу и редитељу Стевану Шербеџији да је пред представом успјешан позоришни живот. Шербеџија је успио да, комадом који прича о проблемима у друштву и политици, разбуди успавану масу.

- Презадовољан сам утисцима са представе. Било је револтно, што сам и хтео. Младе колеге су са великом одговорношћу и посвећеношћу изнеле и рекле своје проблеме. Битно је да су их гледаоци разумели и схватили. Било је директно у главу - истакао је Шербеџија.

Цитирајући великог српског пјесника Матију Бећковића, који кроз своју поезију поручује да је "најбоље пуцати у главу", објаснио је да је дошло такво вријеме да се мора бити директан.

- Што се тиче храбрости, ту се отвара лепеза питања колико смо се отуђили и колико смо у страху од оних које постављамо на лажне врхове. Било је дивно гледати младе актере како имају свој став кроз сценску игру - казао је Шербеџија.

Ни млади глумци нису крили свој понос и срећу што су били дио ове приче коју је оживио Шербеџија.

- Сарадња са Стеваном било је искуство које се само може пожељети. Та његова и наша воља, жеља и пожртвованост у раду уродиле су плодом и створиле дјело савршенства. Заједно смо прошли и сузе и муку, смијех и срећу. Схватио сам шта мислим и шта јесам, схватио сам своју личност у потпуности и поредао своју хијерархију мотива тако да знам шта ми је у животу битно, а шта није - рекао је млади глумац Реља Ковачевић.

Са њим се сложио и Светозар Бабић, који је казао да су пробе биле прожете разним емоцијама сваки пут када би се дотакли тема које су обрађене у представи.

- Стеван нас је учио како да радимо као тим, да будемо једно. Извукао је из нас најдубље емоције и научио нас шта значи глума и на томе смо му захвални - нагласио је Бабић.

Бритко изговарајући револуционарну поезију ови млади људи сматрају да су се на неки начин ослободили кочница које су препрека за њихову будућност.

- Емотивно је било слушати сваку причу, а захваљујући својим колегама и њиховом ентузијазму, упркос тешкој ситуацији, сигурна сам да бисмо уз праве људе могли имати свјетлију будућност. Захваљујући Стевану и међусобном разговору о проблемима, кроз пробе, на којима смо се ослобађали и опуштали, успјели смо да отклонимо страх од осуде и одбацивања и без икакве бојазни изађемо пред публику, која је, претпостављам, пронашла дио себе у нашим исповијестима - испричала је млада глумица Милица Глоговац.

ДИС театар

На сцени су свој таленат показали Амар Прља, Николина Вурун, Мирослав Синкић, Слободан Миљевић, Владимир Обрадовић, Јелена Остојић, Маријана Мијатовић и Милица Матијашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана