Младен Матовић, композитор химне Моја Република: Вјековна традиција уткана у славне ноте

В. К.
Младен Матовић, композитор химне Моја Република: Вјековна традиција уткана у славне ноте

Бањалука - Дан Републике један је од најзначајнијих датума у историји српског народа и представља један од суштинских елемената самосвојности, идентитета и опстанка Срба са ове стране Дрине.

Оцјена је то композитора химне РС "Моја Република" Младен Матовић истичући да је био свјестан управо тих вриједности када је стао очи у очи са једним од највећих изазова у каријери.

- Максимално сам се трудио да у химну РС уткам све вриједности по којима је препознатљив овај простор и народ који га насељава од давнина - изјавио је Матовић.

Химна "Моја Република" први пут је изведена 9. јануара 2009. године на свечаној академији у Концертној дворани Банског двора у Бањалуци управо на прослави Дана Републике. Она је званично у употреби послије одлуке Вијећа за заштиту виталног интереса Уставног суда РС које је 22. децембра 2008. године, након покушаја оспоравања од стране Клуба Бошњака у Вијећу народа РС, потврдило њену уставност. Уставни суд је утврдио да нема повреде виталног националног интереса бошњачког народа, јер химна у текстуалном и мелодијском дијелу не слави, нити велича било који од конститутивних народа РС.

Прије химне "Моја Република" у употреби је била химна "Боже правде".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана