Milutinovićeve apstraktne emocije u Narodnom pozorištu RS

Aleksandra Madžar
Milutinovićeve apstraktne emocije u Narodnom pozorištu RS

Banjaluka - Izložbeni salon "Živorad Žika Pećarić" u Narodnom pozorištu RS pokazao je posebnu snagu različitih izraza koji su obilježili izložbu Marina Milutinovića Makija "Dijatonska retrospektiva".

U prvi mah nije se moglo prepoznati da li je u toku koncert Gradskog tamburaškog orkestra, otvaranje izložbe ili zabava.

U utorak uveče teatar je postavio nove standarde kada je riječ o otvaranju izložbi, jer je "Dijatonska retrospektiva" najveća postavka koju su posjetioci do sada mogli vidjeti.

- Srećan sam jer je odziv bio fantastičan. Prostor je jako interesantan, ali i različit u odnosu na ostale. Zidovi su izlomljeni, ima mnogo hodnika, prolaza, a mi smo uspeli da postavimo 107 objekata, 101 sliku i šest skulptura - rekao je Milutinović, koji je porijeklom iz Niša.

Mnogobrojni zaljubljenici u umjetnost imali su priliku da upolove u misteriozan svijet koji je Milutinović stvorio uljem na platnu kroz tri ciklusa njegovih slika.

- Ovo je zapravo mala retrospektivna izložba. Izložen je plavo-ljubičasti ciklus koji sam radio pre pet-šest godina, sivi ciklus i novi ciklus koji sam počeo raditi - objasnio je umjetnik.

Istakao je da ne voli komercijalno slikarstvo, te da ga apstraktna emocija vodi kroz njegov neobjektivan svijet stvaranja.

- Pre svega me interesuje sklop boja i harmonije, a i tekstura mi je vrlo važna. Slike su mi teksturalno veoma debele, neke imaju i po četiri različita sloja. Dugo radim na svojim delima. Proces stvaranja traje tri do četiri meseca, jer se ulje sporo suši, a ja koristim čisto ulje i onda dobijem tu neku teksturu koja je meni jako zanimljiva. Slika je dosta reljefna - ispričao je Milutinović.

I dok su posjetioci razgledali djela, čuli su se tamburaši, i to cijeli Gradski tamburaški orkestar, sa kojim ovaj umjetnik povremeno svira.

Postavku je pratio i katalog u ekskluzivnoj varijanti na 12 stranica, za koji se pobrinuo Centar muzičkih instrumenata i studijske opreme iz Banjaluke, "Artist", a publika će u djelima ovog slikara moći da uživa 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana