Милутиновићеве апстрактне емоције у Народном позоришту РС

Александра Маџар
Милутиновићеве апстрактне емоције у Народном позоришту РС

Бањалука - Изложбени салон "Живорад Жика Пећарић" у Народном позоришту РС показао је посебну снагу различитих израза који су обиљежили изложбу Марина Милутиновића Макија "Дијатонска ретроспектива".

У први мах није се могло препознати да ли је у току концерт Градског тамбурашког оркестра, отварање изложбе или забава.

У уторак увече театар је поставио нове стандарде када је ријеч о отварању изложби, јер је "Дијатонска ретроспектива" највећа поставка коју су посјетиоци до сада могли видјети.

- Срећан сам јер је одзив био фантастичан. Простор је јако интересантан, али и различит у односу на остале. Зидови су изломљени, има много ходника, пролаза, а ми смо успели да поставимо 107 објеката, 101 слику и шест скулптура - рекао је Милутиновић, који је поријеклом из Ниша.

Многобројни заљубљеници у умјетност имали су прилику да уполове у мистериозан свијет који је Милутиновић створио уљем на платну кроз три циклуса његових слика.

- Ово је заправо мала ретроспективна изложба. Изложен је плаво-љубичасти циклус који сам радио пре пет-шест година, сиви циклус и нови циклус који сам почео радити - објаснио је умјетник.

Истакао је да не воли комерцијално сликарство, те да га апстрактна емоција води кроз његов необјективан свијет стварања.

- Пре свега ме интересује склоп боја и хармоније, а и текстура ми је врло важна. Слике су ми текстурално веома дебеле, неке имају и по четири различита слоја. Дуго радим на својим делима. Процес стварања траје три до четири месеца, јер се уље споро суши, а ја користим чисто уље и онда добијем ту неку текстуру која је мени јако занимљива. Слика је доста рељефна - испричао је Милутиновић.

И док су посјетиоци разгледали дјела, чули су се тамбураши, и то цијели Градски тамбурашки оркестар, са којим овај умјетник повремено свира.

Поставку је пратио и каталог у ексклузивној варијанти на 12 страница, за који се побринуо Центар музичких инструмената и студијске опреме из Бањалуке, "Артист", а публика ће у дјелима овог сликара моћи да ужива 30 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана