Миљка Брђанин-Бабић: Нова школа кроз ״Кухињу

Александра Глишић
Миљка Брђанин-Бабић: Нова школа кроз ״Кухињу

Бањалука - Надам се да ћу и ове сезоне да радим пуном паром, јер су нова искуства најзначајнија за сваког глумца.

Рекла је ово за "Глас Српске" Миљка Брђанин-Бабић, која је проглашена за најбољу глумицу у протеклој сезони Народног позоришта Републике Српске.

Глумица, која већ годинама осваја публику својим креацијама на сцени, прошле сезоне имала је улоге у двије нове представе националног театра Српске.

- За мене је протекла сезона била јако значајна и креативна. Сарађивала сам са великим и дивним људима, првенствено умјетницима, који су несебично дијелили с нама своја искуства и пружали нам слободу у креативном смислу. Представе "Кухиња" и "С планине и испод планине" донијеле су ми дивне улоге, надоградиле ме као глумицу и оставиле траг на личном плану - каже Брђанин-Бабић.

Истиче да су редитељи обје представе имали одличну сарадњу са глумачким ансамблом.

- Редитељ "Кухиње" Младен Матерић био је првенствено учитељ, вратио нас је на почетак нашег школовања, показао једну другу естетику и форму позоришта. Стела Корљан ме преко представе "С планине и испод планине" вратила мојој старој љубави, плесу, која је јако битна секвенца сценског приказа - казала је Брђанин-Бабић.

Сматра да је имала среће да у сезони која јој је донијела награду сарађује са различитим умјетницима и да ради потпуно другачије представе, што јој је било драгоцјено искуство.

- Улоге које су захтијевале велики труд и посвећеност донијеле су и добре резултате у виду награде за глумицу сезоне, која ми је посебно значајна као признање моје матичне куће - рекла је глумица, додајући да признање са собом носи и одговорност, која подразумијева нове добре улоге.  

"Четрнаеста"

- Значајно је што је Народно позориште Републике Српске отворило 84. сезону представом "Четрнаеста", која се бави Сарајевским атентатом. Као народ смо дужни да се посветимо тој историјској теми, а ова представа нам нуди да сазнамо много чињеница, али и да сами створимо своје мишљење - каже Миљка Брђанин-Бабић, која у представи "Четрнаеста" тумачи више ликова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана