Miljka Brđanin-Babić: Nova škola kroz ״Kuhinju

Aleksandra Glišić
Miljka Brđanin-Babić: Nova škola kroz ״Kuhinju

Banjaluka - Nadam se da ću i ove sezone da radim punom parom, jer su nova iskustva najznačajnija za svakog glumca.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" Miljka Brđanin-Babić, koja je proglašena za najbolju glumicu u protekloj sezoni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Glumica, koja već godinama osvaja publiku svojim kreacijama na sceni, prošle sezone imala je uloge u dvije nove predstave nacionalnog teatra Srpske.

- Za mene je protekla sezona bila jako značajna i kreativna. Sarađivala sam sa velikim i divnim ljudima, prvenstveno umjetnicima, koji su nesebično dijelili s nama svoja iskustva i pružali nam slobodu u kreativnom smislu. Predstave "Kuhinja" i "S planine i ispod planine" donijele su mi divne uloge, nadogradile me kao glumicu i ostavile trag na ličnom planu - kaže Brđanin-Babić.

Ističe da su reditelji obje predstave imali odličnu saradnju sa glumačkim ansamblom.

- Reditelj "Kuhinje" Mladen Materić bio je prvenstveno učitelj, vratio nas je na početak našeg školovanja, pokazao jednu drugu estetiku i formu pozorišta. Stela Korljan me preko predstave "S planine i ispod planine" vratila mojoj staroj ljubavi, plesu, koja je jako bitna sekvenca scenskog prikaza - kazala je Brđanin-Babić.

Smatra da je imala sreće da u sezoni koja joj je donijela nagradu sarađuje sa različitim umjetnicima i da radi potpuno drugačije predstave, što joj je bilo dragocjeno iskustvo.

- Uloge koje su zahtijevale veliki trud i posvećenost donijele su i dobre rezultate u vidu nagrade za glumicu sezone, koja mi je posebno značajna kao priznanje moje matične kuće - rekla je glumica, dodajući da priznanje sa sobom nosi i odgovornost, koja podrazumijeva nove dobre uloge.  

"Četrnaesta"

- Značajno je što je Narodno pozorište Republike Srpske otvorilo 84. sezonu predstavom "Četrnaesta", koja se bavi Sarajevskim atentatom. Kao narod smo dužni da se posvetimo toj istorijskoj temi, a ova predstava nam nudi da saznamo mnogo činjenica, ali i da sami stvorimo svoje mišljenje - kaže Miljka Brđanin-Babić, koja u predstavi "Četrnaesta" tumači više likova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana