Milan Rakić nas je pozlatio svojom lirikomMilan Rakić nas je pozlatio svojom lirikom

Aleksandra Madžar
Milan Rakić nas je pozlatio svojom lirikomMilan Rakić nas je pozlatio svojom lirikom

Banjaluka - Milan Rakić je kao francuski đak, u vrijeme kada je stvarao, dao našoj poeziji jednu milost koja se zove sonet, neobično muzikalan sonet. Njegova rima koja nije bukvalna i koja nije namještana oslikala je duh francuske poezije.Banjaluka - Milan Rakić je kao francuski đak, u vrijeme kada je stvarao, dao našoj poeziji jednu milost koja se zove sonet, neobično muzikalan sonet. Njegova rima koja nije bukvalna i koja nije namještana oslikala je duh francuske poezije.

Ovim riječima književnik Milenko Stojičić podsjetio je na velikog srpskog pjesnika, književnika i diplomatu rođenog na današnji dan, davne 1876. godine u Beogradu. Za autora nekih od najljepših ljubavnih pjesama, među kojima su "Iskrena pesma", "Očajna pesma", ali i rodoljubivih, "Na Gazimestanu" ili "Na Kosovu" kaže da je i danas živ pjesnik u smislu čitljivosti.

-   Njegova poezija nije zatočena u biblioteci,  po njoj nije pala prašina i paučina i njega ne čitaju moljci. Rakić je pjesnik koji se pamti - istakao je Stojičić.

Istorija srpske književnosti, kako kaže,  počinje od datuma.

-  Te najznačajnije datume, mi moramo da osvijetlimo, da i oni na neki način progovore. Datum je samo povod da mi otvorimo ne samo kalendar naše književnosti, nego i neke druge kalendare, a to su knjige onih čije rođendane ili godišnjice smrti obilježavamo - priča književnik.

Podsjetio je i na Rakićevu pjesničku moć da neke od najznačajnijih datuma srpske istorije lirizuje na najljepši mogući način.

-  Rakićeva poezija nikad nije izgubila na tome što je u nju uplitao istoriju. On je biće pjesme spasio na onaj originalni, stvaralački, kreativni način iako je u nju utkivao istorijske događaje - naglasio je Stojičić.

Sjećanje na Rakića probudio je i književnik i pjesnik iz Novog Sada, Nenad Grujičić koji je 1995. godine za knjigu "Pusta sreća"  dobio od Udruženja književnika Srbije, nagradu koja nosi ime ovog velikana srpske pisane riječi.

- Milan Rakić je osoben srpski pesnik, koji je napisao svega 64 pesme, ali one su zapravo sve antologijske vrednosti, slično Branku Radičeviću koji je napisao svega 54 pesme. Oni pripadaju redu onih pesnika koji su u tzv. manjku pesama pokazali višak svoga talenta i uspostavili jednu meru vrednosti kakva i priliči vrhunskoj poeziji - smatra Grujičić.

Za Rakića ističe da kao majstor vezanog stiha, može poslužiti kao svojevrsni bukvar za obučavanje mnogih pjesnika koji su danas zastali u slobodnom stihu i nikako da se okrilate i počnu da pjevaju u vezanom.

-  Rakić je generalno jedan antologijski pesnik koji je ostavio ne mnogo po broju pesama, ali nas je pozlatio svojom lirikom - kazao je Grujičić.

Dio iz pjesme "Lepota"

Jest, nema na tebi ni jednog dela

da se mome oku mogao da skrije,

ni jednog prevoja blistavog ti tela

da se moj poljubac na nj spustio nije.

Znam te tako dobro: u rastanka čaše

ti preda me stupaš sva sjajna i živa,

znam kada će suze oko da ti kvase,

znam kad ti se duša miloštom preliva,

Milan Rakić nas je pozlatio svojom lirikom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana