Међународни фестивал младог глумца Заплет 08: Глумачка игра у фокусу представе Мало благо

Мирна Пијетловић
Међународни фестивал младог глумца Заплет 08: Глумачка игра у фокусу представе Мало благо

Бањалука - Представа "Мало благо" у режији Слађане Килибарде, а у продукцији Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке, отворила је Међународни фестивал младог глумца "Заплет 08".

"Јазавац" је позориште које је доказ да се дјечији снови остварују, баш као што је у суботу увече на отварању на то подсјетио олимпијац Михајло Чепркало.

Десет година трајања овог театра обиљежили су успони и падови, а чини се да управо публика и њихови снажни аплаузи никада нису дали да се снови о позоришту, које ће у своје наручје пригрлити прије свега младе и талентована људе па онда оне велике, угледне позоришне раднике, тек тако угасе.

Прије свих снага позоришта, његов темељ и његова, како је сама рекла, мајка, глумица Драгана Марић, уз несебичну стручну помоћ глумца Љубише Савановића, учинили су да овогодишњи "Заплет 08" буде тако посебан. Присутни су могли и да отпутују у деценијски времеплов, гледајући изложбу фотографија "10 година Градског позоришта Јазавац", коју је поставио један од оснивача овог театра Дејан Зорић.

Свакако је почетак фестивала посебним учинила сјајна представа "Мало благо", у којој је поред глумица Наташе Иванчевић, Слађане Зрнић и Белинде Божичковић, публика громогласним аплаузима, смијехом и сузама била равноправан учесник ове снажне приче о животу три генерације жена.

Њих три су, играјући упоредо више ликова, показале сву раскош талента, љубави и несебичног давања умјетности, коју имају само они истински глумци који ће своју душу и тијело уградити у "даске које живот значе".

Како је рекла Килибарда, на врло истинит, духовит и потресан начин свака од њих уводи нас у мрежу испреплетених прича у којима се огледа тежак положај данашње запослене жене која покушава да помири каријеру, породицу и своје женско биће.

- Драго ми је што смо баш нас три добиле прилику да играмо овај комад, који нагиње помало на стендап комедију. Ово је био изузетно тежак задатак за нас, али уживале смо у самом процесу "борбе" са текстом и драго ми је што је публика то препознала - казала је глумица Наташа Иванчевић.

Да је овај комад био велики изазов за њих три признаје и глумица Слађана Зрнић.

- У оваквом комаду можеш или да се потврдиш као глумац или да постанеш глумац. Текст, када сам прочитала, одмах сам га упила и морам вам признати да нема ништа љепше за глумца од тога - истакла је Зрнићева.

Ово је била прва велика улога за младу и талентовану глумицу Белинду Божичковић, која је изузетно успјешно савладала ово "ватрено крштење".

- Било ми је јако тешко да се изборим са овим огромним задатком, али захваљујући редитељу, који је много вјеровао у мене, те сјајним глумицама Наташи и Слађани, које су имале стрпљења са мном, успјела сам да дочарам овај лик. Биће то још боље, а пресрећна сам што сам осјетила да је и публика задовољна - закључила је Божичковићева.

Данас на програму

Публика ће вечерас од 20 часова имати прилику да погледа представу "Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали" Босанског народног позоришта Зеница. Текст је написала Тања Шљивар, а режију потписује Мирјана Карановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана