Међународни фестивал хорова отворила Мала вила

Срна
Међународни фестивал хорова отворила Мала вила

Приједор - Ревијом дјечијег хорског пјевања под називом "Мала вила", у приједорском позоришту почео је програм овогодишњег Међународног фестивала хорова "Златна вила".

Наступили су чланови Дјечијег хора "Вилењак", хора Дјечијег вртића "Радост", а прилику да се Приједорчанима представе имали су и хорови четири градске основне школе и хор Музичке школе "Саво Балабан".


Отварајући синоћ ово уводно вече 17. Међународног фестивала "Златна вила", градоначелник Приједора Миленко Ђаковић истакао је да дјечије хорско пјевање има велики значај у популаризацији ове врсте пјевања које у Приједору има дугу традицију.

Ђаковић је додао да је уведена једна новина - натпјевавање дјечијих хорова.

Званични програм 17. Међународног фестивала "Златна вила" почиње вечерас, а на првој од двије фестивалске вечери публици ће се представити Мешовити хор АКУД Универзитета Нови Сад "Соња Маринковић", Приморски академски збор "Винко Водопивец" из Љубљане, Мјешовити хор из мађарског града Печуја, Панчевачко српско црквено пјевачко друштво и Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бањалуке.

Њихове наступе оцјењиваће жири - предсједник Запро Запров и чланови Томислав Фачини из Загреба и Аљоша Новаковић из Приједора.

Према пропозицијама, хорови су обавезни да у свом двадесетминутном наступу изведу пет композиција припремљених за Фестивал - дјело старог мајстора, савремено дјело из 20. вијека, дјело једног српског и једног домаћег аутора, као и дјело по слободном избору.

Најбољем хору, према мишљењу трочланог стручног жирија, припашће плакета "Златна вила", а предвиђена је додјела посебних повеља за друго и треће мјесто, те још пет посебних признања - најбоље извођење савременог, домаћег и духовног жанра, те повеља за дјела старог мајстора, иновацију и виртуозност у интерпретацији, као и Повеља - награда публике.

Покровитељ овогодишњег Међународног фестивал хорова "Златна вила" је Град Приједор, а одржава се у оквиру обиљежавања 16. маја - Дана града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана