Лут фест 2017 18. пут отворио капије: Оловни војник предводи јунаке бајки

Александра Глишић
Лут фест 2017 18. пут отворио капије: Оловни војник предводи јунаке бајки

Источно Сарајево - Велика дружина лутака предвођена оловним војником и балерином допутовала је у Источно Сарајево, гдје најљепшим бојама осликава свакодневицу малих и великих љубитеља позоришта.

Од када су у недјељу увече свечано отворене капије 18. међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2017" све је у Источном Сарајеву у знаку позоришне магије.

Завјесу је подигла мултимедијална представа "Бубамарац" Јелене Поповић у режији Даријана Михајловића у продукцији Позоришта лутака "Пинокио" из Београда.

- Представа "Бубамарац" наставља тешку, али могућу и неопходну мисију свих родитеља и учитеља: да код дјечака и дјевојчица пробуди и сачува оно што свакога од њих чини посебним - рекла је Поповићева.

Михајловић истиче да је "Бубамарац" дио младости једне генерације која нема заједничку земљу, али има заједничко дјетињство.

- Моје дјетињство обиљежили су ТВ програми за дјецу и готово свака велика југословенска звијезда била је на неки начин и дјечији херој. Нека овај "Бубамарац" буде дио безбрижног дјетињства нове, паметне, веселе генерације која ће да звиждуће пјесму још дуго - каже Михајловић.

Отварању су присуствовале бројне личности из јавног и културног живота Источног Сарајева и Републике Српске, као и угледни гости из региона.

На фестивалском репертоару су представе "Невид театра" и Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке, Позоришта лутака Мостар, Позоришта лутака Ниш, Дечијег позоришта Суботица, Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанин, Луткарског казалишта Мостар.

Публика ће имати прилику да погледа и приче Позоришта "Туулевски" из Естоније, Завода федерација Љубљана и Гледалишча "Глеј" из Словеније, Луткарског позоришта "Каиро" из Египта и "Отворени театар" из Мостара.

Директор фестивала Витомир Митрић подсјећа да је мото овогодишњег фестивала "Луткарски бал пунољетства".

Извршни продуцент фестивала Александра Митрић-Штифанић наводи да је ова манифестација до сада угостила 167 луткарских позоришта из 36 држава.

О најбољима ће одлучивати еминентни међународни жири, који чине професор Боњо Лунгов из Бугарске (предсједник), проф. др Наташа Глишић и магистар Пеђа Харт из Републике Српске. Представе ће оцјењивати и дјечији жири, чији је координатор професор музике Младен Јанковић.

Пратећи програм "Лабораторија луткарства" обухвата радионице, предавања, промоције и сценска читања. Биће одржан и мастерклас предавање доктора Константина Каракостова из Бугарске, а посебан програм посвећен је доајену луткарства професору доктору Радославу Лазићу, који је преминуо ове године.

Бал у градском парку

Луткарски бал у градском парку "Гаврило Принцип" јуче је отворио Бранко Коцкица.

На балу су учествовали ученици основних школа и обданишта Источног Сарајева и Кантона Сарајево, плесне групе, учесници фестивала, улични умјетници из цијелог свијета, свирачи, кловнови, мађионичари, лутке и маскоте, уз бројне уличне атракције.

Програм

На програму фестивала данас у 10 часова је представа "Принц из моје улице" Позоришта лутака Мостар. "Луда шума" у продукцији Завода федерација Љубљана и Гледалишча "Глеј" из Словеније биће изведена данас у 16 и 18 часова. "Оловни војник и балерина" Позоришта лутака Ниш на репертоару је у 13 и 15.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана