Ljuma Penov: Londonska pohvala vjetar u leđa

Aleksandra Rajković
Ljuma Penov: Londonska pohvala vjetar u leđa

"Crna Zorica" je nesvakidašnji film za naše podneblje i snimanje je bilo jako interesantno i uzbudljivo. Snimali smo na raznim, divnim, lokacijama oko Beograda, u Bajinoj Bašti, u Grčkoj. Setovi su bili, zahvaljujući scenografu, takvi da imate osećaj da se zapravo nalazite u bajci.

Retko se pruža prilika da igrate u jednom ovakvom filmu. Tu su sve vaše sposobnosti potrebne. Morala sam da naučim da vozim traktor, da skačem sa velikih visina, da igram pod vodom… Pre svega, ovaj film je bajka, ima tu puno i avanture i romanse, kao i komedije, ali to je pre svega priča o ljudima i ljudskosti.

Ispričala je to za "Glas Srpske" junakinja filma "Crna Zorica" Ljuma Penov, koja je sa filmskom ekipom dobila pozitivne kritike na "Raindance" festivalu u Londonu, gdje su kritičari ovo ostvarenje uporedili sa ranim radovima Tima Bartona. Film u režiji Radoslava Pavkovića i Hristine Hadžiharalambus predstavlja mračnu bajku koja govori o stereotipima sa Balkana, ali ipak ima optimističan kraj.

- Jako mi je drago da je film imao svoju internacionalnu premijeru na "Raindance" festivalu u Londonu i da je dobro prošao i kod kritičara u Londonu i kod publike. Tome se radujem i zbog cele ekipe i reditelja koji su stajali iza ovog filma - rekla je Ljuma Penov i dodala da se isto tako radovala kada je film "Medeni mesec" reditelja Gorana Paskaljevića, u kojem je igrala, imao vrlo lijep uspjeh u svijetu.

Mlada glumica igra u nekoliko predstava koje su na repertoaru beogradskih pozorišta, a rekla je da ima mnogo planova i projekata koji je očekuju. "Crna Zorica" je prvi film u kojem igra glavnu ulogu.

- Zorica je morala da ima i moje karakteristike, naravno, inače ni ne bila takva. Pokušala sam da Zoricu, kao i svaku ulogu, uz dogovor sa rediteljima, iskreiram sama i da ona ima svoj život. U njoj ima puno toga, od ekstremnih emocija, do vrlo nežnih i suptilnih, mnogo toga je izdefinisano, na najsitnije delove neke ličnosti - istakla je Ljuma Penov i napomenula da lik Zorice nosi u sebi mnogo slojeva, tako da je za stvaranje ovog lika bilo potrebno duboko istraživati po sopstvenoj ličnosti.

Glumica koja je ostavila snažan utisak na kritiku i publiku londonskog festivala smatra da je Zorica neko sa kim bi publika trebalo da se lako poveže.

- Ostali likovi u filmu, uglavnom, predstavljaju sve ono što nas u životu uvek sputava, bilo da su to predrasude, sujeverje, sujete ili neosetljivosti ili bilo šta drugo. Nasuprot svemu tome stoji Zorica, koja mora sve to da pobedi da bi konačno došla do onoga što nam je svima najpotrebnije, a to je ljubav - ispričala je Ljuma Penov.

Junakinja mračne bajke je priznala da se uvijek raduje kada vidi da srpski, ali i filmovi iz okruženja dobro prolaze u Evropi i svijetu.

- Srpski filmski stvaraoci, ali i oni iz regiona, imaju mnogo dara, tu je puno autentičnih, iskrenih, nesvakidašnjih autora i njihovih dela koji nas verno i nesebično predstavljaju svetu - naglasila je mlada glumica.

Ona se osvrnula na premijeru filma "Crna Zorica" u Londonu i pohvale koje je tamo dobila.

- To je svakako podstrek za dalji rad, lepo je kada se tako nešto desi. Puno rada i truda je uloženo u sve to, tako je svakako pozitivno, i za film, a i za moj dalji rad - rekla je Ljuma Penov.

Sudeći prema njenim utiscima sa premijera filma, Zorica je svakako našla svoj put do publike.

- Kada sam imala susrete sa publikom, tokom premijera po gradovima, želeli su da me pozdrave. Neke devojčice i devojke su me dočekivale sa zagrljajima i poljupcima. Mislim da se publika lepo saživi sa Zoricom i njenom pričom i jako mi je drago zbog toga, jer su oni ti zbog kojih mi glumci i radimo. Taj prenos emocija između publike i nas je jako dragocen i neponovljiv - priznala je Ljuma Penov.

Kao posebno zadovoljstvo istakla je saradnju sa rediteljima i odličnu atmosferu na snimanju "Crne Zorice".

- Bilo je vrlo lepo i inspirativno što sam radila sa velikim imenima srpskog glumišta Mirjanom Karanović, Mišom Janketićem, Dobrilom Stojnić, Olgom Odanović, Zoranom Cvijanovićem, Nikolom Pejakovićem… Sa nekima sam već imala priliku da radim, sa nekima ne, i to mi je bilo vrlo značajno iskustvo. I naravno sa mojim najbližim partnerom u filmu Banetom Trifunovićem, sa kojim sam izuzetno sarađivala - ispričala je Ljuma Penov.

Uloge

- Kada je reč o glumi podjednako mi je zanimljiv rad i u pozorištu i na filmu. Isto pristupam i filmskim i pozorišnim ulogama, jednako se pripremam, razlikuju se samo sredstva koja koristim. Radujem se svakoj ulozi, bilo filmskoj ili pozorišnoj. Imala sam tu sreću da se već sad oprobam u vrlo različitim i filmskim i pozorišnim projektima tumačeći likove koji su i tako blizu i tako daleko od mene same, ali to i jeste jedna od velikih čari ovog posla - rekla je Ljuma Penov.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana