Љума Пенов: Лондонска похвала вјетар у леђа

Александра Рајковић
Љума Пенов: Лондонска похвала вјетар у леђа

"Црна Зорица" је несвакидашњи филм за наше поднебље и снимање је било јако интересантно и узбудљиво. Снимали смо на разним, дивним, локацијама око Београда, у Бајиној Башти, у Грчкој. Сетови су били, захваљујући сценографу, такви да имате осећај да се заправо налазите у бајци.

Ретко се пружа прилика да играте у једном оваквом филму. Ту су све ваше способности потребне. Морала сам да научим да возим трактор, да скачем са великих висина, да играм под водом… Пре свега, овај филм је бајка, има ту пуно и авантуре и романсе, као и комедије, али то је пре свега прича о људима и људскости.

Испричала је то за "Глас Српске" јунакиња филма "Црна Зорица" Љума Пенов, која је са филмском екипом добила позитивне критике на "Раинданце" фестивалу у Лондону, гдје су критичари ово остварење упоредили са раним радовима Тима Бартона. Филм у режији Радослава Павковића и Христине Хаџихараламбус представља мрачну бајку која говори о стереотипима са Балкана, али ипак има оптимистичан крај.

- Јако ми је драго да је филм имао своју интернационалну премијеру на "Раинданце" фестивалу у Лондону и да је добро прошао и код критичара у Лондону и код публике. Томе се радујем и због целе екипе и редитеља који су стајали иза овог филма - рекла је Љума Пенов и додала да се исто тако радовала када је филм "Медени месец" редитеља Горана Паскаљевића, у којем је играла, имао врло лијеп успјех у свијету.

Млада глумица игра у неколико представа које су на репертоару београдских позоришта, а рекла је да има много планова и пројеката који је очекују. "Црна Зорица" је први филм у којем игра главну улогу.

- Зорица је морала да има и моје карактеристике, наравно, иначе ни не била таква. Покушала сам да Зорицу, као и сваку улогу, уз договор са редитељима, искреирам сама и да она има свој живот. У њој има пуно тога, од екстремних емоција, до врло нежних и суптилних, много тога је издефинисано, на најситније делове неке личности - истакла је Љума Пенов и напоменула да лик Зорице носи у себи много слојева, тако да је за стварање овог лика било потребно дубоко истраживати по сопственој личности.

Глумица која је оставила снажан утисак на критику и публику лондонског фестивала сматра да је Зорица неко са ким би публика требало да се лако повеже.

- Остали ликови у филму, углавном, представљају све оно што нас у животу увек спутава, било да су то предрасуде, сујеверје, сујете или неосетљивости или било шта друго. Насупрот свему томе стоји Зорица, која мора све то да победи да би коначно дошла до онога што нам је свима најпотребније, а то је љубав - испричала је Љума Пенов.

Јунакиња мрачне бајке је признала да се увијек радује када види да српски, али и филмови из окружења добро пролазе у Европи и свијету.

- Српски филмски ствараоци, али и они из региона, имају много дара, ту је пуно аутентичних, искрених, несвакидашњих аутора и њихових дела који нас верно и несебично представљају свету - нагласила је млада глумица.

Она се осврнула на премијеру филма "Црна Зорица" у Лондону и похвале које је тамо добила.

- То је свакако подстрек за даљи рад, лепо је када се тако нешто деси. Пуно рада и труда је уложено у све то, тако је свакако позитивно, и за филм, а и за мој даљи рад - рекла је Љума Пенов.

Судећи према њеним утисцима са премијера филма, Зорица је свакако нашла свој пут до публике.

- Када сам имала сусрете са публиком, током премијера по градовима, желели су да ме поздраве. Неке девојчице и девојке су ме дочекивале са загрљајима и пољупцима. Мислим да се публика лепо саживи са Зорицом и њеном причом и јако ми је драго због тога, јер су они ти због којих ми глумци и радимо. Тај пренос емоција између публике и нас је јако драгоцен и непоновљив - признала је Љума Пенов.

Као посебно задовољство истакла је сарадњу са редитељима и одличну атмосферу на снимању "Црне Зорице".

- Било је врло лепо и инспиративно што сам радила са великим именима српског глумишта Мирјаном Карановић, Мишом Јанкетићем, Добрилом Стојнић, Олгом Одановић, Зораном Цвијановићем, Николом Пејаковићем… Са некима сам већ имала прилику да радим, са некима не, и то ми је било врло значајно искуство. И наравно са мојим најближим партнером у филму Банетом Трифуновићем, са којим сам изузетно сарађивала - испричала је Љума Пенов.

Улоге

- Када је реч о глуми подједнако ми је занимљив рад и у позоришту и на филму. Исто приступам и филмским и позоришним улогама, једнако се припремам, разликују се само средства која користим. Радујем се свакој улози, било филмској или позоришној. Имала сам ту срећу да се већ сад опробам у врло различитим и филмским и позоришним пројектима тумачећи ликове који су и тако близу и тако далеко од мене саме, али то и јесте једна од великих чари овог посла - рекла је Љума Пенов.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана