Љубиша Савановић, глумац: Улога партизана нови изазов

Александра Маџар
Љубиша Савановић, глумац: Улога партизана нови изазов

Бањалука - Глумац Народног позоришта Републике Српске, Љубиша Савановић, ових дана боравио је у Загребу гдје је учествовао на снимању филма радног назива "Народни херој Љиљан Видић" у режији Ивана Горана Витеза, по сценарију Зорана Лазића.

- У питању је комедија снимана у Загребу, Вараждину и Словенији. Радња филма се дешава током Другог свјетског рата и прати једног младића који, вођен идеалима, долази у партизанску јединицу. У подјели су Стојан Матавуљ, Кристијан Јаић, Тена Јеић-Гајски, Иван Ђуричић, Стјепан Перић... - испричао је Савановић.

Открио је да му је редитељ повјерио интересантну улогу, која му је дошла у право вријеме.

- Играм једног од партизана, Салка. Добар и честит, али прилично неурачунљив - каже глумац.

У филму је играо још један глумац националног театра Бранко Јанковић, мању, али ефектну улогу.

- Ово ми је трећи пут да радим са Иваном Гораном Витезом. Значи ми што ме опет звао да сарађујемо јер га цијеним као интелигентног и духовитог редитеља. Такође, значи ми и то што сам мало промијенио средину, упознао нове људе и радио са њима. То ми је много пријало - додао је Савановић.

У суботу увече у Народном позоришту РС отворена је нова сезона, а Савановић је проглашен за најбољег глумца претходне сезоне.

- Волио бих да се више радујем тој награди јер долази из мог позоришта. Већи број људи који су одлучивали о тој награди не доживљавам као професионалне ауторитете и онда ми се све то чини бесмислено и неозбиљно. За мене је већа награда мишљење публике и неколико колега који се озбиљно и професионално баве овим послом - истакао је он.

Ове године имао је и озбиљан задатак као селектор Међународног фестивала младог глумца "Заплет 06" који почиње вечерас у 20 часова у Градском позоришту "Јазавац".

- Водио сам се квалитетом представа. Фестивал отвара премијера Градског позоришта "Јазавац", комедија "Од колијевке па до брака" у режији и адаптацији Ане Ђорђевић. У конкуренцији су двије најбоље представе из Српске у којима главне улоге тумаче млади глумци. Ријеч је о остварењима "Вечера будала" Позоришта Приједор прошлогодишњег побједника фестивала са сјајним Бранком Јанковићем и "Терапија" са маестралним тандемом Бојан Колопић и Смиљана Маринковић. Запамтите ова два имена, двоје дивних и племенитих људи и глумаца - поручио је Савановић.

Посјетиоци ће имати прилику да погледају и представу "Ћелава пјевачица" чувеног Атељеа 212 и одличну хит комедију из Велике Горице "И живјели су сретно".

-  Најинтересантнији наслов је сигурно "Александра Зец" представа која долази из Ријеке у режији Оливера Фрљића. Ова представа је побједник овогодишњег "Битефа". Тема коју обрађује, страдање невиних жртава је сваком мислећем створу на Балкану интересантна. На крају Рамбо Амадеус, у част награђених, изводи свој стендап концерт "Вече гломазне поезије" - подсјетио је Савановић.

Репертоар

- Имам девет живих представа на репертоару и није ми мало посла. Што се тиче рада у матичној кући, драго ми је да је на мјесто умјетничког директора дошао наш колега Александар Стојковић који се труди да тај посао ради како треба и којем је истински стало до квалитета репертоара. Ја му у потпуности вјерујем и не сумњам да ће бирати добре комаде у којима ће бити и интересантних улога - каже Љубиша Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана