Кустурици награда за животно дјело

Глас Српске
Кустурици награда за животно дјело

МAРAКЕШ - Српском редитељу Емиру Кустурици уручена је награда за животно дјело на Међународном филмском фестивалу у мароканском граду Маракешу, јавила је Срна.

У оквиру фестивала, који се одржава под покровитељством Његовог краљевског височанства краља Мохамеда Шестог, приређена је и ретроспектива свих играних филмова прослављеног редитеља.

На церемонији додјеле награде Кустурица је дочекан овацијама.

- Када бих био Тони Блер, онда бих у своју војну стратегију увео да је аплауз оружје за масовну деструкцију и да је аплауз који сте ми ви упутили управо супротно од свега онога што је Тони Блер тражио у Ираку - рекао је Кустурица примајући награду.

Он је захвалио мароканском краљу и принцу, арапској култури и цивилизацији што је у његовом дјелу препознала квалитет и  аплаузом потпуно разоружала и разголитила његову емоционалност.

Награде за животно дјело на фестивалу у Маракешу претходних година добили су Роман Полански и Aбас Киаростами, а осим Кустурице, ове године награде за умјетнички допринос свјетском филму добили су и сер Бен Кингсли и Кристофер Вокен, који су на церемонији честитали Кустурици на признању.

У част Емира Кустурице посебан пријем, у име краљевске породице, организовао је принц Зара Моносори, који је Кустурици уручио и уникатни ћилим, поклон краљевске куће.

Емир Кустурица, заједно са својим тимом, обавља завршне припреме за филмски фестивал "Кустендорф", који ће бити одржан од 13. до 19. јануара 2010. у Дрвенграду на Мећавнику.

За такмичарски програм фестивала пријављено је више од 300 филмова младих редитеља и студената филмских школа широм свијета. Разноликост тема и жанрова, и висок квалитет тих филмова осигураће да такмичење за Златно, Сребрно и Бронзано јаје буде узбудљиво и напето.

Предсједник жирија биће позната ауторка стрипова и редитељка Марјане Сатрапи, а чланови су филмска продуценткиња и ауторка Сара Драјвер и холивудски продуцент Џонатан Вајсгал.

Џони Деп

Програм "Ретроспектива великана" филмског фестивала "Кустендорф" ове године посвећен је Џонију Депу, који ће у Дрвенграду одржати неколико радионица за студенте, учеснике такмичарског програма. У избору његових филмова биће приказани "Едвард Маказоруки" из 1990. године, "Aризона дрим" у режији Емира Кустурице (1993) и "Дони Браско" (1997).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана