Кустурица уручио награде Иво Андрић прилепину и Ковачевићу

Срна
Кустурица уручио награде Иво Андрић прилепину и Ковачевићу

Андрићград - Директор Андрићевог института у Андрићграду Емир Кустурица уручио је данас награде "Иво Андрић" драмском писцу Душану Ковачевићу и руском писцу Захару Прилепину.

Ковачевићу је уручена Награда "Иво Андрић" за укупно књижевно стваралаштво и за драмско дјело "Хипноза једне љубави", а Прилепину за роман "Обитељ" и за књигу приповједака "Седам живота".

Након уручења награда, Кустурица је рекао да је велика част и још веће задовољство што се други пут у Андрићграду додјељује награда "Иво Андрић" и то у данима и мјесецима када је Андрић нападана личност.

"Такође, част је и задовољство да најбоље писце које имамо, а који су међу најбољим у Европи и свијету, награђујемо управо његовим именом. Суштина Андрићевог дјела је у интернационализму, не у национализму, већ управо у интернационализму. То је видљиво у роману 'На Дрини ћуприја' који је најбоља ризница свих могућих боја, раса и свакојаких људи", истакао је Кустурица.

Он је нагласио да Андрић не само да није био оно за шта га нападају, већ је управо у ту своју ризницу ставио оне који данас живе и који покушавају од њега да направе оно што он није.

"Говоримо о једном писцу коме смо направили град, у коме постоји Институт, гдје додјељујемо књижевну награду названу по њему", истакао је Кустурица у обраћању званицама, пожељевши да овај нови искорак Андрићевог института буде у будућности све јачи и јачи, да генерације памте ко су најбољи писци и да традиција додјеле награде буде настављена.

Он је рекао да се Награда "Иво Андрић" додјељује други пут и то захваљујући и предсједнику Републике Српске Милораду Додику који из предсједничког буџета подстиче културу.

Руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института Александра Вранеш рекла је новинарима да Књижевна награда "Иво Андрић" сада постаје међународна књижевна чињеница, јер је додијељена руском и српском писцу Захару Прилепину и Душану Ковачевићу.

"Драго нам је што је књижевна награда 'Иво Андрић' привукла пажњу међународне културне јавности и што на овај начин нашим и страним ауторима признајемо књижевну вредност, што самеравамо књижевне вредности српске књижевности са светском културом и што на тај начин успостављамо књижевни канон који се у светским оквирима мери наградом 'Иво Андрић'", истакла је она.

Члан стручног жирија за додјелу Награде "Иво Андрић" Владимир Кецмановић
рекао је да су "Андрићеви, Ковачевићеви и Прилепинови јунаци тако блиски управо зато што поручују како не постоји сила и зло које уметност није способна позлатити и учинити их безначајним пред њеном снагом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана