Кустурица: Јака Евроазија битна за опстанак националних културних израза

Срна
Кустурица: Јака Евроазија битна за опстанак националних културних израза

Београд - Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је данас у Београду да национални културни изрази могу да опстану у налету глобалне културе ако "Евроазија буде довољно јака да се одбрани од глобализације".

"Нажалост, глобализација крши све живо испред себе и под фирмом мултиетничког друштва уништава културу", рекао је Кустурица на почетку "Београдског контапункта", првог дводневног сусрета најзначајних свјетских књижевних аутора данашњице у Београду.


Он је рекао да је умјетност данас доведена у тржишну трку у којој се умножава број артефаката који све мање значе, преноси Тањуг.

"Кад човјек уђе у књижару нема ко не пише, а највише они који не читају. Онда се питамо - ко чита? Има људи који читају, има оних који су стекли ту навику. Нажалост, књижевност утиче, она темељна књижевност, романи који се појављују као што су Френзенови и Прилепинови, они заправо не могу да промијене свијет јер су у мањини", рекао је Кустурица.

Он је указао да су велики романи када су се појављивали некада давно одређивали вијек, а да данас такви романи, када се појаве допиру до малог броја људи.

"Романи који не вриједе су преплавили свијет и толико је та позиција безнадежна, али треба се надати да ће некако квантификовани свијет једног дана да дође на тачку на којој ће, ипак, млађи људи са том прегледношћу прошлости, садашњости и онога што слиједи бирати и говорити жвауж тамо гдје треба, а не гдје не треба", каже Кустурица.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је уочи почетка скупа да је циљ "Београдског контапункта" да окупи значајне књижевне ствараоце из различитих културних зона цијелог свијета - Кине, Русије, Француске, Србије и других европских земаља, са циљем да сусрет постане традиционалан.

Вукосављевић је навео да су главна питања - да ли култура може да спасе овај свијет, који је уздрман многим кризама и да ли култура има снаге буде нешто што повезује нације и цивилизације или се користи понекад као фактор за раздвајање?

"Тема има много. Учесници скупа су изузетно угледни књижевници. Намеравамо да ово постане традиционални скуп, да наредне године позовемо и ствараоце из других области, из филма, сликарства, визуелних уметности", рекао је Вукосављевић.

Једно од питања о коме ће бити ријечи на скупу је и да ли могу национални културни изрази опстати у налету глобалне културе.

У "Београдском контрапукту" учествују писци Петер Хандке, Милован Данојлић, Ју Хуа, Фредерик Бегбеде и Захар Прилепин, а њихови домаћини су Кустурица и Вукосављевић. /крај/јн/ск

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана