Кустендорф чека повратак побједника

Агенције
Кустендорф чека повратак побједника

Мокра Гора - Дирљиво је гледати себе уназад, али интересантније је питање шта ће бити убудуће када смо већ довели све највеће ауторе. Рјешење је да чекамо оне који су овдје побиједили да постану велики и врате се.

Рекао је ово прослављени редитељ Емир Кустурица на отварању 10. међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф" у Дрвенграду на Мокрој Гори.

Кустурица је заједно са филипинским редитељем Лавом Дијазом и министром културе и информисања Србије Владаном Вукосављевићем у суботу увече отворио јубиларни фестивал у сали "Проклета авлија".

Кустурица је Дијазу, прошлогодишњем побједнику венецијанског филмског фестивала, уручио "Награду за будуће филмове", након што је приказан четрдесетоминутни филм о претходним издањима "Кустендорфа".

Он је подсјетио да су фестивал покренули у "умјетничко невријеме, у првим годинама технолошке револуције када су се отворили нови прозори и начини за гледање филмова и у томе је страдао филм".

Кустурица је нагласио да је срећан што постоје људи који његују ауторски филм и који долазе на Мећавник и побуђују наду код будућих аутора, додавши да је идеја о великим ауторима била идеја водиља у његовом стваралаштву.

Вукосављевић је примијетио да Кустурица, читавим својим опусом, "Кустендорфом" и Мећавником шаље снажну поруку како би тај свијет требало да изгледа "као свет слободе, инспирације, талента, уметности и културе, без реклама, агресивног капитализма, поробљавања".

На отварању је изведен игроказ о снимању филма у режији Милана Нешковића, са Дуњом Кустурица у главној улози.

Након тога Кустурица је заједно са "Но смокинг оркестром" и Новосадским биг бендом засвирао музику из својих филмова.

Свечаном отварању присуствовали су кинески редитељ Ђие Лиуа, фински режисер Анти Јокинен, руски писац, сценариста и глумац Захар Прилепин, чланови жирија и амбасадор Русије у Београду. За "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје" такмичиће се филмови младих редитеља из 19 земаља.

На програму ће бити филмови "У кревету са Викторијом" редитељке Жустин Трие, који ће представити глумица Виржин Ефира, "Цвијеће зла" Јокинена, "Де Лан", Ђие Лиуа, "Душа на струни" Џанга Јанга.

Ретроспектива великана на "Кустендорфу" посвећена је сценаристи Гордану Михићу.

Школа Лава Дијаза

Филипински редитељ Лав Дијаз одржао је радионицу за студенте и младе ауторе послије пројекције свог филма "Жена која је отишла", за који је прошле године добио "Златног лава" у Венецији.

Дијаз је испричао да су, када је био дијете, живјели у племену, да су му родитељи били учитељи, а отац "филмски зависник", тако да су гледали по осам филмова седмично, што му је била "прва филмска школа".

- Гледали смо шпагети вестерне, кунг-фу филмове - казао је Дијаз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана