Књижевно вече у Требињу: Поезијом кроз сјећање на традицију

Књижевно вече у Требињу: Поезијом кроз сјећање на традицију 28.08.2018 18:51 | Р. Ми.

Требиње - У организацији Књижевног удружења “Сусрет”, на платоу испред Музеја Херцеговине у Требињу, организовано је вече поезије и пјесме “Ја знам ко сам”.

Ово књижевно вече је дио пројекта “Повратак традицији - ћирилична култура и традиционалне игре”. Свијеће, ћирилична слова на свили, ликови цара Душана, деспота Стефана Лазаревића који су се вијорили на вјетру, пјесме о српским владарима и српској историји етно-групе “Василисе”  допринијели су да стихови требињских пјесника Новице Телебака, Олгице Цице, Милане Бабић и Вере Басор добију на изразу и снази.

Пјесничко вече, које је организовано са циљем промовисања и очувања српске културе и традиције, уприличено је како би се потакло на размишљање шта култура сјећања значи за један народ. Као идејна нит, која спаја све стихове пјесника, стајала је реченица  “Ја знам ко сам”, Десанке Максимовић.

- Ове године су нам гости требињски пјесници, а наредне године планирамо да позовемо пјеснике из Србије и Црне Горе те да проширимо пројекат тако што ћемо уз књижевно вече уприличити модну ревију и изложбу у славу српске историје. Наиме, покушавамо наћи модел атрактивнијег представљања значаја српске културе и историје - истакла је Милана Бабић, предсједник Књижевног удружења “Сусрет”.

Сценографију су чинили декоративни радови на свили Оливере Милуновић, познате сликарке и дизајнера из Србије, која ствара аутентична умјетничка дјела, инспирисана српским средњовјековним насљеђем.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица