Књижевник Ранко Павловић објавио збирку огледа: У дубинама језика Кочића и Ћопића

Александра Глишић
Књижевник Ранко Павловић објавио збирку огледа: У дубинама језика Кочића и Ћопића

Бањалука - Збирка огледа "У дубинама језика" Ранка Павловића, која је настајала десетак година, објављена је у издању бањалучког "Арт принта", а аутор из посебног угла освјетљава стваралаштво истакнутих српских писаца.

Павловић истиче да се усредсредио на детаље о којима до сада није или је мало писано, али и да је скренуо пажњу на дјела савремених писаца који живе и раде у Републици Српској и најчешће остају ван домашаја књижевне критике.

Поред текста о Петру Кочићу и његовој "Отаџбини", посебну пажњу заслужује оглед о значењским димензијама локалног говора у дјелу писца змијањских мотива, при чему поређење са језиком Боре Станковића даје шири значај овом разматрању.

- Пишући о краткој причи Бранка Ћопића осврнуо сам се на његове ране радове о којима се мало зна и који се готово не спомињу у библиографији "подгрмечког Чехова". Читалачку пажњу сигурно ће привући оглед о раскошној палети боја у "Башти сљезове боје" те о малим људима на великој књижевној сцени у приповиједању Петра Кочића, Бранка Ћопића и Ђуре Дамјановића на примјерима онога иза каце, оног неког Раде са Брдара и Јевташа, људи скрајнутих на животној вјетрометини, али јасно испрофилисаних у живом приповиједању - каже Павловић.

У збирци је и есеј о космичкој складности у причи и причању Иве Андрића.

- Бавећи се атмосфером у роману "Време смрти" Добрице Ћосића тежиште сам ставио на мирис печених јабука Живојина Мишића који ће читаоца пратити дуго и након читања овог романа. Овај дио књиге затвара оглед о мало познатом, прерано настрадалом бањалучком пјеснику Ристи Кременовићу - рекао је Павловић.

Читаоце очекују и огледи о укупном дјелу или појединим књигама књижевног критичара Миљка Шиндића, поезији Јованке Стојчиновић-Николић, о завичајним романима Слободана Јанковића и позоришним монографијама Војислава Вујановића.

Савремена књижевност

- Збирка огледа обухвата и текстове о појединим књигама Светозара Личине, Предрага Бјелошевића и Анђелка Анушића. Цјеловитије су освијетљени завичајни романи Ранка Рисојевића, почев од лектирног "Дјечаци са Уне" па до трилогије о грађанској Бањалуци - каже Ранко Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана