Књига Огледи Емира Соколовића промовисана у Бањалуци: Стваралачки чин суштинска вриједност

Александра Маџар
Књига Огледи Емира Соколовића промовисана у Бањалуци: Стваралачки чин суштинска вриједност

Бањалука - Креација је чин аутономан, гдје је одвећ тешко ауторима начинити нужну дистанцу како би били први и најобјективнији критичари сопственом дјелу те се успјели "спасити" од непотребног нелагодног излагања јавном мњењу.

 Код нас се јако мало времена посвећује том елементу и готово да немамо литературе која помаже ауторима у израстању.

Рекао је ово књижевник из Зенице Емир Соколовић, који је у понедјељак увече на подрум сцени Бањалучког студентског позоришта представио збирку есеја "Огледи", који читаоцу отварају питања о креацији и покушавају да појасне суштинске елементе, стваралаштво као јавни и креативни рад, однос аутор - дјело, однос аутор - окружење и однос аутор - држава.

- "Огледи" су настајали око седам година и, конкретно, као приручник литературе за радионице креативног писања које је требало да водим ове године за свог издавача "Провиденцу". Прва и пробна радионица креативног писања, по истом плану и програму, рађена је за италијанску асоцијацију "Францо Бетолли" - објаснио је Соколовић.

Вјерује да није неопходно да буде плаћена висока цијена која и доброг аутора може поколебати у самом стваралачком чину, те да су "Огледи" добар приручник у ту сврху.

- Тим више што су есеји уређени на начин да је неопходна и активна улога самог читаоца, што се може сагледавати и као неопходни тренинг - казао је књижевник којем је ово било треће представљање пред бањалучком публиком.

Добитник бројних признања, иза којег стоји десет објављених наслова, преводи дјела на италијански, енглески и пољски, сматра да је све то заморно и маргинално.

- Оно што суштински вриједи јесте сам стваралачки чин и то је једина сатисфакција коју аутор има. Ако пристанемо на исказ Г. Флобера да "не постоји завршено, постоји само напуштено дјело" онда и књига, као институција, је чин напуштања. А признања?! То је само остављање трагова који упућују "сутра" на дјело - истакао је Соколовић.

Клуб "Плава палета"

- Клуб "Плава палета" је био логичан наставак у раду Удружења грађана за културну реанимацију "Армагедон" гдје покушавамо да спријечимо да култура буде сведена на институционалне називнике без садржаја. Колико год је локална управа игнорисала рад клуба не може се порећи да је у клубу одржанло више од 160 референтних културних догађаја и институционализован међународни књижевни фестивал "Перо Живодрага Живковића", који је ове године окупио 13 аутора из Ирана, Ирака, Италије, Пољске и земаља региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана