Izložba vizantijskog nakita za jubilej

A. Madžar, Foto: V. Tripić
Izložba vizantijskog nakita za jubilej

Banjaluka - Arheološkom izložbom “Nakit ranovizantijskog grada Balkis”, koja je otvorena u Banjaluci, Republika Srpska obilježava 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

Izložbu je u Banskom dvoru Kulturnom centru otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i pokrovitelj postavke.

- Uvijek moramo da se vraćamo svojim korijenima i vjeri. Ono što je bilo zaboravljeno treba da bude rehabilitovano, kao dokaz da smo tu bili, da smo opstali i da smo preživjeli sve one koji su ovuda nailazili - rekao je Dodik.

Na otvaranju izložbe bile su broje ličnosti iz javnog i kulturnog života Republike Srpske.

Autor i kustos izložbe kojom se obilježava 1.700 godina od kada je rimski car Konstantin Veliki Milanskim ediktom hrišćanima dozvolio slobodu ispovijedanja vjere je mr Bojan Vujinović, koji je pripremao postavku posljednjih nekoliko mjeseci u Zavičajnom muzeju Gradiška.

- Postavka “Nakit ranovizantijskog grada Balkis” je mala po obimu, jer smo iskopali samo oltarski dio, ali je velika po značaju. Pred našim očima se otkriva veliko hrišćansko središte koje živi od početka priznavanja hrišćanstva kao ravnopravne religije Rimskog carstva - kazao je Vujinović.

Podsjetio je da su vrata ovog arheološkog lokaliteta u Gornjim Bakincima otvorena kada je tim arheologa Zavičajnog muzeja u Gradišci, sa direktorom i arheologom Zavičajnog muzeja Gradiška Milanom Đurđevićem na čelu, pronašao kompletan ranovizantijski grad.

Riječ je o lokalitetu koji zauzima površinu od 40.000 kvadrata i za koji se pretpostavlja da je u njemu živjelo oko 3.000 ljudi.

Na osnovu pronađenih dokaza smatra se da pripada periodu sa početka četvrtog vijeka.

- To je jedna od najvećih bazilika koja je pronađena na prostoru BiH. Pored toga što je jedna od najvećih, ona je bila i episkopsko sjedište ovih krajeva, što potvrđuje nalazak episkopske stolice. Mogla je da primi oko 500 vjernika - objasnio je Vujinović i dodao da je episkopija u Gornjim Bakincima slala glavne impulse hrišćanstva ostalim opštinama.

Među nakitom ove arheološke riznice izložene su zanimljive figure iz antičkog perioda, kao i one iz perioda seobe naroda, koje su izrađene od plemenitih metala, srebra, zlata...

- Dio postavke čini srebrno prstenje sa utisnutim monogramima najvjerovatnije Istočnih Gota, kao i ranovizantijske kopče sa neobičnim motivima i razne crkvene relikvije sa predstavama krsta - dodao je Vujinović.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i arheolog Nenad Kuzmić, koji je ukazao na značaj rada arheologa koji su se odlučili da počnu otkopavanje jednog tek jedva prepoznatljivog zida u takozvanom gradu Marija Tereza u Gornjim Bakincima.

Izložba je zajednički projekat Zavičajnog muzeja Gradiška, Turističke organizacije Laktaši, grada Banjaluke i Banskog dvora Kulturnog centra.

Katalog

- U katalogu je oko 120 artefakata zlatnog, srebrnog, pozlaćenog i bronzanog nakita iz perioda seobe naroda, koji predstavljaju pojedine dijelove odjeće, obuće ili standardnih modnih ukrasa poput prstenja, narukvica ili ogrlica, koji su i danas karakteristični modni detalji - kaže Bojan Vujinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana