Изложба слика Милана Пантелића у Приједору: Човјек у савременом потрошачком друштву

Снежана Тасић
Изложба слика Милана Пантелића у Приједору: Човјек у савременом потрошачком друштву

Приједор - У Галерији “Сретен Стојановић” у Приједору отворена је изложба слика Милана Пантелића, професора на београдском Факултету примењених уметности, коју ће грађани моћи да погледају до средине децембра.

Ријеч је о девет слика великих формата рађених техником уље на платну, које су дио Пантелићевог докторског умјетничког пројекта који је ове године одбранио на београдском факултету.

- Изложба се бави проблемом савременог друштва, човјека и његове егзистенције у савременом потрошачком друштву - рекао је Пантелић на отварању изложбе.

Радови су у својству критике својеврсног савременог идеализма потрошачког друштва.

- Слике се могу сврстати у неку врсту савременог идеализма  и гледаоци треба да се запитају где се тренутно налазе и како да превазиђу овај проблем савременог потрошачког друштва - нагласио је Пантелић.

До сада је имао осам самосталних изложби, више од 30 значајних колективних изложби, добитник је шест награда и признања, а ово му је прва самостална изложба у Републици Српској.

- У Приједору сам био прошле године са својим студентима на Факултету цртежа и музике, гдје смо радили техником иконопис - казао је Пантелић.

Директор Галерије “Сретен Стојановић” Тихомир Илијашевић, који је званично отворио изложбу, рекао је да је пред публиком врло озбиљна прича, која и у занатском и у идејном смислу има тај кључни моменат - провокацију.

- Аутор позива на разговор, на расправљање, позива на акцију и да се мало окренемо око себе и замислимо - рекао је Илијашевић.

Он је такође истакао да се овом изложбом наставља сарадња са Факултетом примењених уметности у Београду, која траје већ седам година, а Милан Пантелић је једанаести професор с овог факултета који излаже у овој галерији, уз гостовања око 70 студената и постдипломаца на фестивалима цртежа и музике, чији је галерија, сваке године, домаћин.

Мустафа Адел, предавач на Факултету лијепих умјетности на Универзитету у Александрији за Пантелића каже да он кроз своје слике веома интелигентно изражава бриге савременог човјека.

- Пантелићева уметност није само визуелна забава, већ нас води кроз концептуалне димензије изван простора, користећи симболе конзумерског друштва попут празних - понекад пуних - кеса спакованих на нем, у исто време и вриштећи, лик. Тај неми лик понекад изгледа попут глумца у унутрашњој борби са савременим друштвом које је путем машинерије, модерних технологија, неограничених средстава комуникације и трајног конфликта претворено у нешто што је само у спољашној форми “људскије”. Пантелић проналази начин да изрази бриге модерног човека  кроз усавршавање свог талента и сликарског умећа, технике и манипулације облика и боје - рекао је Адел. 

Награде

Међу значајнијим наградама које је освојио овај умјетник су стипендија Министарства просвете, науке и технолошког развоја за изузетно надарене студенте докторских студија, 2016. године, прва награда на 59. Октобарском салону, Народног музеја Шабац, 2015. године, затим трећа награда на Салону младих, прва награда на међународном сликарско-вајарском симпозијуму Фора вива Маколе у Марибору и прва награда за мозаик на међународном сајму камена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана