Издавачи и читаоци задовољни сајамском авантуром

Александра Глишић
Издавачи и читаоци задовољни сајамском авантуром

Бањалука - Нема књиге, а да се у њој нешто добро не нађе, записао је славни писац Мигел де Сервантес. Вођени овом мишљу, бројни љубитељи писане ријечи јуче су искористили посљедњи дан Међународног сајма књиге у Бањалуци да дођу до омиљених наслова.

На 22. издању велике смотре писане ријечи у организацији "Гласа Српске" представили су се писци, издавачи, дистрибутери, тако да су читаоци могли да се упознају са ауторима који су одавно стекли статус најчитанијих, али и онима чији су романи првенци награђени и објављени ове године.

Посљедњи дан био је идеална прилика за школарце да пронађу уџбенике који им недостају или неку од књига из школске лектире, али било је и оних искрених поштовалаца писане ријечи који су са сајма одлазили са неколико нових наслова користећи прилику за сајамске попусте. 

Организатор сајма Петра Ивић истиче да је веома задовољна како је протекло 22. издање.

- Бројни посјетиоци потврдили су нам да књига не губи битку са савременом технологијом. И ове године бројне промоције дале су посебну драж сајму књиге - каже Ивићева.

Као важну чињеницу истиче присуство угледних издавача као што је београдско "Вулкан издаваштво", које се на бањалучком сајму представило својом комплетном продукцијом.

- Међу издавачима који увијек привуку велики број посјетилаца је "Креативни центар" из Београда, па је тако било и ове године. Њихова богата продукција заинтересовала је дјецу и тинејџере, што се могло видјети сваког дана на њиховом штанду - казала је Ивићева.

Према њеним ријечима, већ данас почињу припреме за 23. издање сајма, које би требало да донесе и неке измјене.

- Наша велика жеља је да, као и на другим великим сајмовима, одвојимо издаваштво од дистрибуције. Међутим, простор Спортске дворане "Борик" нам то не дозвољава. Надамо се да ће нам сљедеће године, ако је могуће, Градска управа омогућити неки други простор, гдје бисмо могли другачије да организујемо сајам. Промоције бисмо одржавали у посебним салама, као што је то и  на другим великим сајмовима - казала је Ивићева.

Важан дио сајамског програма од прошле године чине Међународни књижевни сусрети, које заједно са "Гласом Српске" организује Удружење књижевника Републике Српске.

- Веома смо задовољни сарадњом са "Гласом Српске" јер из тог заједничког дјеловања Бањалука и Република Српска добиле су прави међународни сајам књиге са гостовањем писаца из свијета. Показали смо да је Бањалука постала прави културни центар, домаћин угледним књижевницима - нагласио је предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић.

Истиче и значај међународне књижевне награде, установљене ове године у оквиру сусрета, а чији је први добитник један од најпознатијих руских савремених пјесника Вјачеслав Купријанов.

- Била је част угостити Купријанова, који је добио бројне свјетске награде и признања, а осим сајма у Бањалуци, отворио је сајмове у Њемачкој и Бразилу и још неким земљама - каже Бјелошевић, подсјећајући да су сусрети завршени на сплаву на Врбасу, када је у ријеку пуштена боца у којој су пјесме десет пјесника из десет земаља.

Уредник Издавачке куће "Пчелица" из Чачка Бојана Јовановић презадовољна је како је протекло њихово представљање на сајму, а о квалитету издања говоре и награде које су добили ове године у Бањалуци.

- Посећеност је била велика, али већ смо знали да има много читалаца у Бањалуци, али и широм Републике Српске који читају наша издања. Најтраженије су биле наше едиције намењене најмлађима, као и књиге из српске историје које су награђене на овогодишњем сајму. То су едиције "Деца читају српску историју" и "Српске кнегиње и краљице" - рекла је Јовановићева, напомињући да су многи школарци на њиховом штанду трагали за насловима из школске лектире.

Уџбеници и библиотеке

- Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево и ове године привукао је бројне школе не само из Бањалуке него и околних градова. Такође, нашем позиву за долазак на сајам одазвале су се и библиотеке из Републике Српске - каже Петра Ивић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана