Изабран 63. добитник НИН-ове награде за роман године: Ивана Димић бриљирала са Арзамасом

Приредила: Александра Глишић
Изабран 63. добитник НИН-ове награде за роман године: Ивана Димић бриљирала са Арзамасом

Београд - Ивана Димић добила је 63. НИН-ову награду за роман године за дјело "Арзамас" у издању београдске "Лагуне", саопштио је јуче жири који је одлучивао о престижном признању.

Димићева је ауторка пет књига кратких прича, низа драма, драматизација и ТВ сценарија. Она је пета жена која је добила ову награду, послије Светлане Велмар-Јанковић (1995), Дубравке Угрешић (1988), Гроздане Олујић (2009) и Гордане Ћирјанић (2010).

Ивана Димић каже да је свој роман "Арзамас" насловила тако јер се у њему ради о срећи и смрти, напомињући да је то и име затвореног града у којем су научници правили атомску бомбу и подсјећајући да је Школовски у "Енергији заблуде" (књизи о Толстоју) казао: "Срећа и смрт - ето то је арзамаски ужас."

Ријеч је, додаје, и о "арзамаском ужасу кроз који пролазе мајка која тоне у деменцију и кћерка која се бори да њихова узајамна љубав победи мајчину надолазећу смрт. И на крају мајка умре, али љубав буде јача и одатле ниче срећа".

Предраг Бајчетић пише да је ријеч о дјелу потресне искрености и ведре бодрости, сатканом од драмског које се магично преображава у романескно.

- Разговори који се чине комички, а нису - размишљања која се чине тужна, а нису. Припада ретком, и занимљивом жанру данце мацабре, и јесте оно бодлеровско да се - смрт смеје нашим лудостима, и није то - каже Бајчетић.

У најужем избору за награду били су и романи "Сусрет под необичним околностима" Владана Матијевића, "Па као" Владимира Табашевића и "Хроника сумње" Владислава Бајца.

Жири у саставу Тамара Крстић, Јасмина Врбавац, Зоран Пауновић, Михајло Пантић и Божо Копривица (предсједник) претходно је од 170 књига у ужи избор уврстио 11 наслова.

Прва НИН-ова награда додијељена је 1954. године.

Писање без рокова

- Имала сам времена да све скоцкам како ми се допада. Дијалошка форма у књизи се тиче баналног живљења, а прозни део припада метафизици у којој се разматрају самоћа, љубав, смрт, болести... Од почетка до краја књиге присуствујемо разапињању главне јунакиње на крст који се прави од баналне свакодневице и њеног унутрашњег промишљања шта јој се све догађа - рекла је Ивана Димић јуче на додјели награде.

Додала је да је уживала пишући књигу у пензији без рокова и оптерећења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана