Иванцов свечано отворио Прву ревију руског филма у Сарајеву

Срна
Иванцов свечано отворио Прву ревију руског филма у Сарајеву

Сарајево - Култура зближава народе, што је посебно важно данас када у свијету има много конфликтних подручја, поручио је вечерас амбасадор Руске Федерације Петар Иванцов, отварајући у Фрањевачком међународном студентском центру у Сарајеву Прву ревију руског филма.

Гледаоци ће током фестивала, који ће трајати до понедјељка, 30. новембра, имати прилику да виде неколико најбољих руских филмова из различитих временских периода и различитих жанрова, као што су "12" режисера Никите Михалкова, "Москва сузама не вјерује" режисера Владимира Мењшова и "Један рат" Вере Глагољеве.


Иваноцов је рекао да је љубитељ добрих филмова и навео да се годишње у Руској Федерацији сними у просјеку око 100 филмова различитих жанрова.

Организатор ревије Жељко Стојановић рекао је да је Ревија руског филма међународни културни пројекат који је настао у БиХ прије осам година, а први пут је у Сарајеву, те додао да је у том периоду у 15 градова у БиХ ревија имала 36 издања.

Стојановић је истакао да је пројекат замишљен да спаја народе са ових простора, из Републике Српске и из Федерације БиХ, са Руском Федерацијом.

"Филм је израбран јер је најкомуникативнији културни облик. Руска кинематографија је толико богата, почевши од оне из времена Совјетског Савеза, па до данас једна је од највећих и најпознатијих у свијету", рекао је Стојановић.

Он је додао да је довољно да било који филмски стваралац посегне за руском историјом, књижевношћу, науком, спортом и културом и да направи добар филм.

У име Фрањевачког међународног студентског центра, окупљенима је захвалио фра Јозо Маринчић, који је изразио задовољство чињеницом да је у прилици да угости амбасадора Иванцова и љубитеље филмске умјетности Руске Федерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана