Историја Србије испричана кроз савремене изразе

Мирна Пијетловић
Историја Србије испричана кроз савремене изразе

Бањалука - Изложба “Пригушена егзистенција: Савремена умјетничка сцена Србије” биће отворена вечерас у 20 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске, а резултат је регионалне сарадње са Музејом савремене уметности Војводине из Новог Сада, који је реализовао овај пројекат.

“Пригушена егзистенција” се бави промоцијом и представљањем умјетничке праксе Србије у оквиру интернационалног културног простора и њом је обухваћено 15 репрезентативних савремених умјетника и умјетничких група из Србије.

Изложба је посебно конципирана 2014. године за представљање у Националном музеју ликовних умјетности на Тајвану, а окупила је велики број посјетилаца. У фокусу изложбе су умјетнички радови који кроз употребу савремене умјетничке праксе и проширених медија (инсталације, објекти, фотографије, цртежи, видео-радови, дигиталне анимације и перформанси) истражују аспекте свог друштвеног окружења и могуће релације умјетности и мјеста ове регионалне сцене у међународном контексту.

Тема изложбе блиско је повезана са историјом Србије, њеном политиком и друштвом. Један од умјетника који ће се представити публици у Бањалуци је признати интернационални умјетник Игор Антић, који је за “Глас Српске” открио неколико детаља у вези са његовим радом, односно инсталацијом коју је урадио са шибицама.

- Инсталација је заснована на статистичком принципу према којем свака шибица представља милион становника једне земље. У једној кутији има онолико шибица колико и милиона становника, а на кутијама се налазе заставе свих земаља свијета, па је цјелина репрезентација свијета у минијатури. Поједине кутије су препуне, до границе њихових физичких могућности… и до ризика запаљивости - испричао је Антић који је излагао своје радове у Ремсу, Стокхолму, Москви, Паризу, Милану, Берлину, Квебеку, Осаки и многим другим градовима.

Аутори концепције изложбе, која ће бити дио програма “Ноћи музеја” у Бањалуци, су Сања Којић-Младенов, директор Музеја савремене уметности Војводине, и Светлана Младенов, кустоскиња Музеја савремене уметности Војводине, а кустос изложбе у Бањалуци је Жана Вукичевић, кустос МСУРС.

Радови

Милош Томић из Београда учествује са видео-радовима, међу којима су и “Музички дневници”, серијал који је представио и на изложби у српском павиљону на 55. бијеналу у Венецији.

- Рад је настао свакодневним импровизацијама на неком музичком инструменту или предмету који користим или набасам на њега, а одједном ми “зазвучи” - рекао је Томић.

Бањалучанима ће се представити и умјетници Милица и Милан Боснић који раде као умјетничка група “диСТРУКТУРА”, а они ће на лицу мјеста правити свој рад.

- Мотиви урбаних и руралних пејсажа широм света постали су објекат наше изоловане контемплације, позивајући посматрача да се тој контемплацији придружи - истакли су ови умјетници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана