Хорска казна за диригента

Александра Маџар
Хорска казна за диригента

Бањалука - Композицију "Одбројавање или три на 'е'" Младена Матовића премијерно је у сриједу увече извео Женски камерни хор "Бањалучанке" у Банском двору Културном центру.

Премијера композиције била је дио програма свечане прославе 120. годишњице Српског пјевачког друштва "Јединство".

- Пресрећан сам што је послије праизвођења у Будимпешти ова композиција дочекала и бањалучку премијеру - рекао је Матовић послије наступа.

"Бањалучанке" су на крају извођења композиције "убиле" Матовића на сцени.

- Јако сам поносан на позитивне реакције свих присутних. Посебно сам узбуђен приликом овог наступа, јер није било лако "погинути" пред домаћом публиком - истакао је композитор.

Текстуални предложак је, како каже Матовић, заснован на садржају три познате бројалице које почињу словом "е".

- Сама композиција представља кратак звучни коментар цивилизације која послије достизања свог врхунца  иде према сопственом урушавању - каже Матовић.

На крају композиције изнервирани чланови хора завршавају одбројавање тако што "убијају диригента на сцени".

Матовић је најавио да ће "Бањалучанке" са овом композицијом учествовати на реномираном интернационалном хорском такмичењу "Цант ал мар", које ће бити одржано од 23. до 27. октобра у Барселони.

- Учешће на овом великом европском такмичењу је изазов и посљедњи тест за хор пред наступ на Свјетској хорској олимпијади, која ће се одржати половином јула у главном граду Летоније - Риги - каже Матовић.

Хорски сусрети

Међународни фестивал "Бањалучки хорски сусрети 2013" биће отворен вечерас у 18 часова у концертној дворани Банског двора Културног центра. Посјетиоци ће имати прилику да уживају у концерту хорова из Бугарске, Ниша, Београда, Котора и Бањалуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана