Horska kazna za dirigenta

Aleksandra Madžar
Horska kazna za dirigenta

Banjaluka - Kompoziciju "Odbrojavanje ili tri na 'e'" Mladena Matovića premijerno je u srijedu uveče izveo Ženski kamerni hor "Banjalučanke" u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Premijera kompozicije bila je dio programa svečane proslave 120. godišnjice Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo".

- Presrećan sam što je poslije praizvođenja u Budimpešti ova kompozicija dočekala i banjalučku premijeru - rekao je Matović poslije nastupa.

"Banjalučanke" su na kraju izvođenja kompozicije "ubile" Matovića na sceni.

- Jako sam ponosan na pozitivne reakcije svih prisutnih. Posebno sam uzbuđen prilikom ovog nastupa, jer nije bilo lako "poginuti" pred domaćom publikom - istakao je kompozitor.

Tekstualni predložak je, kako kaže Matović, zasnovan na sadržaju tri poznate brojalice koje počinju slovom "e".

- Sama kompozicija predstavlja kratak zvučni komentar civilizacije koja poslije dostizanja svog vrhunca  ide prema sopstvenom urušavanju - kaže Matović.

Na kraju kompozicije iznervirani članovi hora završavaju odbrojavanje tako što "ubijaju dirigenta na sceni".

Matović je najavio da će "Banjalučanke" sa ovom kompozicijom učestvovati na renomiranom internacionalnom horskom takmičenju "Cant al mar", koje će biti održano od 23. do 27. oktobra u Barseloni.

- Učešće na ovom velikom evropskom takmičenju je izazov i posljednji test za hor pred nastup na Svjetskoj horskoj olimpijadi, koja će se održati polovinom jula u glavnom gradu Letonije - Rigi - kaže Matović.

Horski susreti

Međunarodni festival "Banjalučki horski susreti 2013" biće otvoren večeras u 18 časova u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra. Posjetioci će imati priliku da uživaju u koncertu horova iz Bugarske, Niša, Beograda, Kotora i Banjaluke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana