Горан Гоцић: Таи за излаз из академског гета

Александра Маџар
Горан Гоцић: Таи за излаз из академског гета

Бањалука - Сусрети са читаоцима су ми најинтересантнији. Они су јако маштовити и питају невероватне ствари које ме терају да на лицу места откривам нове кутке у које човек иначе не завири или буду у некој паучини.

Рекао је ово београдски књижевник Горан Гоцић, актуелни добитник НИН-ове награде за роман "Таи" који је промовисан у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Заљубљеници у писану ријеч имали су прилику да се у понедјељак увече у националној библиотеци упознају са награђеним дјелом из угла аутора, као и да са Гоцићем разговарају о књизи.

- Дуго сам живео у једном релативно затвореном кругу читалаца, а сада су ми се врата широм отворила, пукла је нека брана. Искорачио сам пред ширу публику љубитеља књижевности која је, морам признати, можда и фанатичнија од оне на коју сам ја навикао - казао је Гоцић.

Престижна награда којом је овјенчан роман "Таи" није му, како каже, помогла у стваралаштву, али у продаји књиге јесте.

- Имао сам неку своју малу, али одабрану публику. Аналитичке књиге које сам писао штампане су у 1.000 примерака. У неком моменту човек пожели да изађе из тог академског гета који има мали број читалаца. А понекад се оно што пожелимо и оствари, што ми се у овом случају јако допада - истакао је књижевник.

Каже да своје дјело не воли да тумачи и препричава, јер сматра да на тај начин ограничава читаоцима доживљај још прије читања.

О његовој књизи на промоцији је говорио књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков.

- Књижевности је овакав глас био потребан. Избор дела "Таи" Горана Гоцића за најбољи роман у претходној години за неке је изненађење. То је књига која је занимљива тематским избором. Радња се дешава на далеком Тајланду, а у сложено изграђеном роману приповеда се о драми сусрета два света - каже Аћимовић Ивков.

Нова књига

- Радим на више нових дела, нека су и готова. Пишем роман "Последња станица Британије". Радња је делом смештена у Србији, а делом у миљеу лондонских емигранта. Ове године представићу и једну студију, која је написана раније, али мислим да је сада прави тренутак да се појави у јавности. Ово ће вероватно бити доста добра година за мене - каже Горан Гоцић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана