Глумац Александар Ристановић: Улога Андрића велики терет

Александра Маџар
Глумац Александар Ристановић: Улога Андрића велики терет

Бањалука - Сви који су погледали представу "Кандило у розаријуму" у режији Горана Дамјанца нису могли да не примијете бриткост и невјероватан таленат Александра Ристановића, који се на даскама Народног позоришта РС појавио први пут и то у улози великог Иве Андрића.

О свом првом професионалном искуству, утисцима и раду на представи Ристановић је говорио за "Глас Српске".

- Веома сам захвалан редитељу на пруженој прилици. Надам се да сам оправдао очекивања. Величина човека чији лик тумачим била ми је додатна мотивација, али и обавеза да свој глумачки задатак извршим на што вишем нивоу - нагласио је Ристановић.

Оживљавање лика цијењеног српског писца за њега је био велики изазов.

- Трудио сам се да у раду на улози искористим све оно што учимо на Академији. Истраживао сам доста о животу и раду Иве Андрића, наишао сам на велики број занимљивих информација о њему. Могу рећи да ми је задовољство и част што играм његов лик. Мислим да се грађење лика не завршава премијером, то је велики процес. Свака реприза је прилика за пробање нечег новог. То је предност и лепота играња у позоришту - испричао је Ристановић.

Талентовани Ристановић је студент треће године глуме на Академији умјетности у Бањалуци у класи Жељка Митровића, а посебно му је драго што је чест коментар гледалаца био да су осјетили атмосферу представе.

- То је можда и најбитније. Атмосфера је душа представе. Ако је публика осетила ту душу, онда је то права ствар. Прича је занимљива и универзална, питање власти, стицања материјалне користи али и питање тежње човекове да и у најтежим временима остане људско биће. То је публика препознала и драго ми је због тога - сматра глумац.

Колеге

Старије колеге које се појављују у представи изашле су му у сусрет у сваком смислу.

- Помагали су својим сугестијама и добронамерним критикама. Радили смо озбиљно, посвећено и у заиста пријатној атмосфери. Било ми је задовољство радити са свим тим људима. Мислим ту на све, од редитеља, глумаца, до реквизитера, гардеробера, шминкерки. Све у свему, веома лепо и корисно искуство за мене - казао је Александар Ристановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана