Гласов Сајам књиге: Судбина народа везана је за судбину књиге

Александра Маџар
Гласов Сајам књиге: Судбина народа везана је за судбину књиге

Бањалука - У оквиру "Гласовог" сајма књиге отворени су 2. међународни књижевни сусрети, који су ове године окупили писце и пјеснике из Србије, Русије, Бугарске, Македоније, Црне Горе, Литваније, Енглеске, Словачке, Њемачке и Републике Српске.

Прве промоције јуче у подне у дворани "Борик" одржали су Вјачеслав Крупијанов из Русије, Селимир Радуловић из Србије и књижевник домаћин Ранко Рисојевић.

Крупијанов, који је и отворио овогодишњу смотру писане ријечи, задовољан је гостопримством у Бањалуци, а сви они који су се у вријеме промоције затекли на сајму могли су да се упознају са његовом посљедњом двојезичном књигом "Ода времену" на српском и руском језику. Он је до сада издао четири књиге на српском језику.

- Јуче сам одржао говор у којем сам споменуо како постоји ривалитет између књиге у писаној и електронској форми. Колико год се оне супротстављају једна другој, толико се и подржавају. Прошле године сам био у Хавани на Куби на сајму књиге и ту је било много људи. Био сам изненађен толиком посјетом, а онда су ми рекли да је  толики број посјетилаца повезан са тим што на Куби нема интернета - испричао је Крупијанов.

Пјесме из своје посљедње збирке  "Сенке осмог еона" говорио је књижевник из Београда Селимир Радуловић. Ова збирка изашла је прије неколико мјесеци и читаоци су је јако лијепо прихватили.

- То је књига која је, као и моје раније књиге, посвећена онима који ништа немају, а све поседују, тихим синовима земље којих свет није достојан. Осми е­он је време последњих дана. И када погледате савремени свет, видите да је заправо та сенка осмог еона доиста над нама. Када погледате савременог човека, онда видите да тај савремени човек није у стању да размењује дарове и да живи свако за себе. Зато се и каже да је то време последњих дана - казао је Радуловић.

Истакао је да данас има све више озбиљних теоретичара културе и на истоку и на западу који кажу да је прошло вријеме књиге, библиотекара и библиотека.

- Припадам оном свету илузиониста који верују да је наша судбина везана за судбину књиге. Књига је кључ наше српске куће, али и кључ сваке нормалне европске куће и то није само истинито и утешно него и спасоносно - сматра Радуловић.

Књижевник из Бањалуке Ранко Рисојевић представио је свој роман  "Сестре и другарице".

- То је један бањалучки роман. У последње вријеме пишем књиге које су бањалучке или везане за моју родну Костајницу. То је свијет који ја познајем и покушавам да оставим једно књижевно нас везано за та прошла времена којима се бавим 50 година - испричао је Рисојевић.

Што се тиче судбине књиге, сложио се са Крупијановом да дигитализација није против књиге.

- То је стара прича и ту причу потежу они који не читају и који мало читају и који су мало читали. Никада ми нисмо имали превише читалаца, то би значило да су нам књижаре цвјетале и да нам је литература цвјетала, а то није тако. Дигитализација није против књиге, она је за нас библиотекаре, а ја сам стари библиотекар, чување књишке грађе и она не пријети књизи - казао је Рисојевић.

Свечана манифестација отварања Међународних књижевних сусрета одржана је у сриједу увече у вијећници Банског двора Културног центра. Публика је уживала у стиховима који су их водили на путовање кроз земље одакле долазе овогодишњи гости.

Предсједник Удружења књижевника Српске Предраг Бјелошевић истакао је да  установљавањем овако великог књижевног пројекта град на Врбасу се, као културни центар, уцртава на мапу европских градова од посебног значаја.

- Бањалука аплицира за престоницу европске културе 2024. године, па шта може бити боља препорука од оваквих међународних сусрета, гдје ми ове године примамо госте из десет држава Европе, значајне писце попут Вјачеслава Крупијанова, једно велико име савремене руске књижевности. Мислим да треба наставити у том правцу и сваке године подизати ниво. Ове године смо били подржани од стране Министарства просвјете и културе, града Бањалука, Банског двора и "Гласа Српске", што говори о новим вјетровима и схватању књижевности у РС - нагласио је Бјелошевић.

Данас на програму

Награде за најбоље издавачке подухвате "Гласовог" сајма књиге биће додијељене данас у 11 часова, а одмах послије свечане додјеле у 12 часова настављају се промоције у оквиру књижевних сусрета, када ће Татјана Житкова из Литваније, Радомир Уљановић из Црне Горе, Давид Кецман Дако из Србије и Анђелко Анушић из Српске представити своје књиге.

Своја дјела у 17 часова промовисаће Људмила Снитенко из Русије, Лалка Павлова из Бугарске, Душан Стојковић из Србије и писац из Српске Берислав Благојевић.

Вече поезије са пјесником Вјачеславом Крупијановом биће одржано у 19 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана