Гласов Сајaм књиге: Андрићеве приче и Ана Карењина међу најтраженијим

Александра Маџар
Гласов Сајaм књиге: Андрићеве приче и Ана Карењина међу најтраженијим

Бањалука - Не спомиње се узалуд у причама да књиге имају ту моћ да уљепшају тмурне дане, што је потврђено и првог дана "Гласовог" Сајма књиге, у којем је сунце читаоцима уљепшало пут до дворане "Борик".

Издавачи су се потрудили да штандови што љепше и привлачније изгледају, па тако имена познатих писаца дозивају посјетиоце да се зауставе. На већини штандова трговци су у послу. Труде се да дају што више информација о књигама које су заљубљеницима у писану ријеч привукле пажњу. Немогуће је не примијетити и истакнуте розе, жуте и зелене наљепнице, у којима је, на радост многих, уписана снижена цијена књиге. И ове године попусти су од 10 до 40 одсто.

Близу улаза на сајам смјештена је и увијек радо виђена екипа из београдског Креативног центра, која је обавезна станица за малишане и њихове родитеље.

На препознатљивом креативном штанду разговарали смо са Александром Ристовићем, који каже да у Бањалуци увијек желе што шире представити своја издања.

- Издвојили смо уџбенике из Србије, али оне које малишани и овдје могу користити као додатне. Ту је и продукција за одрасле. Имамо издања за малишане од једне године, па све до основне школе, а највише се траже књиге за предшколски узраст - казао је он.

Нешто мало даље од овог штанда, први пут смјештен је штанд "Вулкан" издаваштва. Ту читаоце очекују снижења од 10 до 15 одсто, нешто комерцијалнији наслови, али и непревазиђени класици, међу којима је, како кажу на овом штанду, најпродаванија "Ана Карењина".

Ако је судити по ономе што су рекли издавачи, задовољни су посјетом, с обзиром на то да је сајам на самом почетку. Као и обично, сви чекају викенд, када ће Бањалучани имати више времена да се прошетају до дворане "Борик".

Увијек је добро посјећен и штанд издаваче куће "Лагуна", а Марина Саматовић у име ове познате куће каже да су у наш град допутовали са много нових наслова.

- Посетиоци су нам много тражили "Пето годишње доба" Ненада Рацковића, "Преко прага" владике Григорија, као и велики број драма које се лепо продају. Посебну пажњу привлачи колекција "Прича" рађених у нашем издању, које се на сајму могу купити за 20 марака. Лепо реагују и на "Водич кроз љубавну историју Београда", доста се продају и "Немањићи" од Стојиљковића и Кецмановића - задовољна је Саматовићева.

Завод за уџбенике Београд такође је већ годинама на "Гласовом" Сајму књиге. Што се тиче понуде карактеристичан је по својим издањима из књижевности, медицине, филозофије, социологије. На овом штанду, како су нам рекли, најпродаванији су издања из едиције "Библиотека", у оквиру које се могу купити лектире.

Промовисани "Снови о сновима"

Књига Наде Старчевић "Снови о сновима" у издању "Бесједе" из Бањалуке промовисана је у оквиру пратећег програма сајма. О књизи су говорили у име издавача Ненад Новаковић и ауторка.

- Важна ствар је та да сигнале које нам тијело даје, кроз стрес и депресију, ја читам у једном посебном кључу и дајем људима кључ за њиховог себе. У овој књизи дајем одговоре како све особе могу да пронађу своју емотивну и духовну равнотежу - казала је Старчевићева.

Интересовање за "Православни одговор

У издању бањалучког "Графида" може се наћи и дјело Александра Влашког из Београда "Православни договор", књига која је на сајму у Вишеграду изазвала велику пажњу.

Александар Влашки поручио је да је ово једина књига која лијечи и да помаже човјеку да из свих животних ситуација, и добрих и лоших, изађе бољи.

- Кроз ову књигу, иако није вјерског карактера, човјек почиње да се радује Богу и свим могућим добрим одговорима. То је једина књига која лијечи - истакао је Влашки.

Данас на програму

У оквиру Међународних књижевних сусрета данас ће у дворани "Борик" бити богат програм. У 12 часова заказане су промоције књига Вјачеслава Крупијанова из Русије, Селимира Радуловића из Србије и Ранка Рисојевића из Бањалуке. Три сата касније своја дјела представиће Бенедикст Дирлих из Њемачке, Наталија Румарчук из Русије, Мићо Цвијетић из Србије и Ранко Прерадовић из Бањалуке. У бањалучкој Гимназији у 19 часова биће одржано Међународно књижевно вече.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана