Foča: Zaboravljeni div poezije

Radmila Đević
Foča: Zaboravljeni div poezije

Foča - Izložba "Pjesnik nebom osijani" posvećena 200-godišnjici od objavljivanja prve pjesme Sime Milutinovića Sarajlije (1791-1847) otvorena je u Foči.

Div srpske poezije prvu pjesmu "Srpska moma" objavio je prije dva vijeka, a izložbu postavljenu u utorak uveče u Centru za kulturu i informisanje priredila je Narodna i univerzitetska biblioteka RS iz Banjaluke.

Fočaci imaju priliku da prvi put vide uveličane kopije rukopisa velikana pjesništva i isječke iz tadašnje štampe. Izloženi su i portreti Sime Milutinovića Sarajlije, ali i njegovih savremenika Vuka Karadžića i Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Knjižna građa i bogata pjesnikova zaostavština koja se čuva u arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti otkrila je manje poznate činjenice o ovom stvaraocu. Sima Milutinović Sarajlija bio je poeta kojem se divio Gete opisujući ga kao malog pjesnika iz velike narodne poezije. On je bio i Njegošev učitelj, učesnik srpskih ustanaka, ali i čovjek silnog poleta.

Postavku je otvorio načelnik opštine Foča Radisav Mašić koji je rekao da je Sarajlija mnogim srpskim pjesnicima bio veliki uzor.

Pjesnik kome je posvećena postavka je, prema riječima dekana Filozofskog fakulteta u Nišu Gorana Maksimovića, jedan od prvih stvaralaca koji je postavio temelje srpskog romantizma.

- On je nezaobilazan u bilo kom pregledu srpske književnosti, ali, nažalost, srpski narod je sklon zaboravljanju. Mi smo dobrim dijelom Sarajliju potisnuli i zaboravili kao pjesnika, pisca, ličnost i čovjeka koji je bio ispred svog vremena i razmišljao na svoj način - kaže Maksimović.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović ističe da je izložba jedan od ozbiljnijih pokušaja da Sima Milutinović ne padne u zaborav.

- Jednog od najznačajnijih i najtalentovanijih pjesnika na ovaj način sačuvaćemo za nova pokoljenja i predstaviti sve njegove vrijednosti i kvalitete koje je imao - rekao je Pantović.

Putujuća postavka

Koordinator izložbe Zoran Kisić iz Narodne i univerzitetske biblioteke RS kaže da je postavka zapravo doktorska disertacija Jelene Janjić koja rukovodi Odjeljenjem za bibliografiju u ovoj instituciji.

- Planirano je da izložba obiđe sve opštine istočne Hercegovine, tako da se zaokruži putovanje postavke koja je značajna za sve nas - kaže Kisić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana