Филмски херој и велики човјек уклесан у вјечност

Приредила: Мирна Пијетловић
Филмски херој и велики човјек уклесан у вјечност

Београд - Благо оном ко довијека живи и благо свима нама што смо могли да уживамо у сјају највеће звијезде.

Овом емотивном поруком, стиховима из Његошевог "Горског вијенца", књижевница Исидора Бјелица, опростила се од великана српског и југословенског глумишта Велимира Бате Живојиновића, који је након дуге и тешке болести преминуо у недјељу увече у 83. години живота у Београду.

"Ма можемо да кренемо и од смрти, па даље, ако хоћеш", говорио је Бата.

Вијест о смрти легендарног српског и југословенског глумца Бате Живојиновића сви електронски медији у региону, од Ђевђелије до Триглава, објавили су на ударним страницама својих портала.

Тужна вијест није заобишла ни свјетске медије и то: америчку агенцију АП, ТВ кућу Еј-Би-Си, новине "Сијетл тајмс", портал "салон.цом", ТВ станице WBTV и Фокс 10, те канадске новине "Винипег прес". Ипак, туга је неописива на просторима бивше Југославије, а редитељ и глумац Радош Бајић каже да ће његово мјесто остати заувијек упражњено.

Живојиновић је оставио неизбрисиви траг на српској глумачкој сцени, а то доказују и бројне опроштајне поруке које су познате личности упутиле породици преминулог глумца, емотивно се присјећајући неких од најлегендарнијих Батиних улога које је тумачио у 347 филма, а својом глумачком харизмом одушевио је чак и Кинезе, који су га обожавали.

- И баш као у финалним секвенцама филмова у којима је бриљирао, човек који је обележио епоху српског и југословенског филма је отишао у вечност. Његово место ће трајно остати упражњено, јер је он незаменљив. Као млади глумац учио сам од њега, сарађивали смо и дружили се годинама. Последњи пројекат на којем смо заједно радили је филм "Лед" моје кћерке Јелене, у којем је Бата маестрално тумачио улогу деда Животија. То је била величанствена креација великог уметника. И човека - казао је Бајић.

Са много осјећања, како то једино и бива у оваквим ситуацијама, опростио се и Љубиша Самарџић, који је са Живојиновићем играо у много филмова.

- Оставио је нераскидив траг својим раскошним даром у многим нашим заједничким филмовима. Пула нам се клањала. Деца нам расла! Мира и његова Лула биле су блиске! Оставио је трајан печат својим ролама! Имао је персоналност, бриткост и раскошан дар којим је пленио гледалишта. Нека му је лака земља. Сви смо ми на истом путу. Одлазећи људи! - написао је Самарџић.

Хрватски глумац Реља Башић, који је са Живојиновићем играо у филмовима "Мост" и "Валтер брани Сарајево", каже да је Бата био врхунски професионалац. Башић открива по чему ће највише памтити Бату.

- Памтићу га највише по томе што је за све вријеме снимања наших филмова увијек био на супротној страни него што сам ја. Али то нас није спријечило да се врло добро разумијемо, разговарамо, сложимо и нађемо заједничка рјешења - каже Башић и додаје да је умио са Батом да сједне и поприча и приватно, онако уз кафу.

И глумци и редитељи из Републике Српске подијелили су емоције и сјећања на великог Бату.

- Бата Живојиновић је био синоним за екс-ју кинематографију, један од највећих глумаца са ових простора и човјек који је својим глумачким изразом успио да вјерно ослика бројне различите ликове - рекао је за "Глас Српске" глумац из Бањалуке Златан Видовић.

Оно што је увијек фасцинирало бањалучког режисера Младена Ђукића је колико је, осим што је био добар глумац, Бата Живојиновић познавао и разумио процес прављења филма.

- Професор Велиновић нам је причао да је на једном снимању хтио да му се Бата склони са сета, јер је засмијавао глумце пред камером док је чекао свој ред. Рекао му је: "Бато, склони се, у кадру си", на шта му је овај одговорио: "Нисам, имаш педесетицу (објектив од 50 мм) на камери, не видиш ме овде." Дакле, не само да је познавао опрему, него је имао и осјећај како функционише и докле се види, што је ријеткост за глумца - рекао је за "Глас Српске" режисер из Бањалуке Младен Ђукић.

Сценариста Димитрије Војнов написао је да је Бата био велики човјек и филмски херој.

- Био је велики човек и филмски херој који је у једном тренутку сишао са екрана у стварност и био чаробан. Слава му! - написао је Војнов.

Редитељ Дино Мустафић је рекао да је Бата био омиљени јунак свих генерација и веома природан пред камерама. Посљедњи поздрав на друштвеним мрежама послао је и пјевач Жељко Јоксимовић, као и Огњен Амиџић, а емотивном поруком од Бате се опростио и дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић.

- За велике глумце се каже да немају велике и мале улоге и Бата је био такав глумац. Као што је остварио велике улоге у ратним филмовима, умео је да направи бриљантне минијатуре као што је улога Шинтера у "Траговима црне девојке" или улога у филму "У раљама живота" Рајка Грлића - рекао је Зеленовић, подсјетивши да је Живојиновић играо у Словенији, Хрватској, Македонији, на свим језицима бивше Југославије.

Он је примијетио да влада мишљење да је Живојиновић највише играо у ратним филмовима, али да то није тачно, јер они чине само мали дио његовог великог и богатог опуса.

- Сећам се када сам први пут видео Бату на филму "Песма са Кумбаре", водили су нас са школом да гледамо, а први пут сам га упознао почетком седамдесетих година када је била "Мала Пула" у Дому омладине Београд. Тек сам почео као уредник филмског програма у Дому омладине и човек ми је пришао, питао ме: "Како си, да ли треба нешто да ти помогнем?" И то јесте једна од његових особина, увек је хтео да помогне - присјетио се Зеленовић.

Он је подсјетио да је Живојиновић помагао да се обнове школе, манастири, цркве. Бавио се и политиком и чак пет пута је биран за народног посланика. Иако је добио многа признања, највећа награда му је што су га људи вољели. Глумио је у партизанским филмовима и био пријатељ са Јосипом Брозом.

Након сукоба у којем је био са Борисом Дворником, двојица пријатеља су се помирила путем видео-линка 2006. године када се Бата опорављао од операције срца. Тада је свом пријатељу поручио: "Ја бих ти дао своје срце да оно нешто вреди." Након два мождана удара на Куби је успјешно залијечио гангрену, али, нажалост, ову посљедњу битку није добио.

Коментаришући критике на друштвеним мрежама о томе како је Живојиновић био сљедбеник политике Слободана Милошевића и самим тим противник муслиманског народа, глумац Емир Хаџихафизбеговић је казао:

- Ја знам да је Бата Живојиновић био политички ангажован и да је једно вријеме слиједио политику Милошевића. Међутим, мислим да се он од тога временом доста дистанцирао и моје искуство и моји контакти с њим никада у позадини нису имали никакву врсту ксенофобије или било какве националистичке, шовинистичке или апартхејд приче. Ја сам с њим имао најмање педесетак сусрета у животу и прије и послије распада Југославије, али никад нисам осјетио никакву врсту ксенофобије у комуникацији с тим човјеком - казао је Хаџихафизбеговић.

Лично га је познавао и глумац Јосип Пејаковић, који се присјетио да су њихови сусрети прије рата увијек били пријатељски и пуни питања "Шта има у Сарајеву?".

- То његово "Шта има у Сарајеву?" је значило да му је Сарајево остало на неки начин као једна врста тетоваже и један знак успјешности у његовој каријери. Оно што је оставио као траг у филмској умјетности је непобитно. Вјероватно је он глумац који је снимио филмова више него сви заједно. Ја као глумац имам одговорност да о таквом човјеку говорим с пијететом и мислим да је још могао. Али, нажалост, напуштају нас најбољи - казао је Пејаковић.

Глумица Горица Поповић рекла је да га памти као "вука филма и глумишта уопште", да јој је као младој глумици давао савјете током снимања. Она каже да је често питала Бату зашто неће да игра у позоришту и да је добијала увијек исти одговор, да му је то мало досадно и да он воли динамику, брзину, све што снимање филма доноси.

Глумац Воја Брајовић каже да је Бата био значајан, велики умјетник са ових простора.

- Његове креације се можда чине некоме једноставним, али потичу из његовог огромног дара. Он је имао таланат и дар да то пренесе другима - рекао је Брајовић.

Саучешће званичника Србије и Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици Велимира Бате Живојиновића.

- Бата Живојиновић, као мало који умјетник, својим улогама и посебним умјетничким изразом оставио је печат на цјелокупну филмску умјетност, улогама по којима је посебно био поштован и вољен као истински херој многих генерација, поклоника седме умјетности - наведено је у телеграму предсједника РС.

Према ријечима предсједника Владе РС Жељке Цвијановић, Бата Живојиновић остаће упамћен као велики човјек, истински херој многих генерација и симбол златног доба југословенског филма, чије ће бројне остварене улоге бити вриједна заоставштина филмској умјетности и култури уопште.

Предсједник Владе Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици преминулог глумца у којем поручује да је одласком легенде српско глумиште изгубило једну од најупечатљивијих личности седме умјетности.

- Као човек, супруг, отац и деда много ће нам недостајати. Његовој породици највише. Али као Валтер, Гвозден, Аранђел, Мирта… живеће вечно са нама - наведено је у телеграму предсједника Србије Томислава Николића.

Домаћи портали преносе информацију да ће се сахрана славног глумца обавити у четвртак у Београду, без наведеног времена и мјеста одржавања. Важно је напоменути да су унуци овог великана недавно направили "Инстаграм" профил Бате Живојиновића путем којег је он радо комуницирао са својим обожаваоцима. Фотографије из филмова и живота будиле су лијепа сјећања и много коментара.

Кина тугује због Батине смрти

Посебно жаљење изразили су и поштоваоци Батиног лика и дјела на неколико кинеских портала, а један од њих је  "Хуанкиу", на којем се истиче да је филм "Валтер брани Сарајево" оставио дубоки и дуготрајни траг на велику кинеску публику. "Умро легендарни Валтер" писало је на кинеском  порталу "Wuhu News", гдје се наводи у којој је болници преминуо. Подсјетили су да је у Кини постао популаран на основу поменутог филма и да његова смрт представља велики губитак за оне којима је Валтер био узор.

Био љубитељ спорта

Мање познати дио биографије великог глумца јесте чињеница да је тренирао бокс у Нишу и фудбал у Црвеној звезди. Једна од упечатљивих слика из живота Бате Живојиновића је гостовање на једном "вечитом дербију", заједно са још једном легендом српског глумишта Бором Тодоровићем. Такође, Живојиновић се често дружио са легендом Црвене звезде Драганом Џајићем.

Велика љубав према лули

- То што јесам - дугујем њој! Да она није била поред мене, не бих био то што јесам. Она ме је одржала. Све што је лепо у животу дошло је са њене стране. Она је имала визију како то лепо треба да буде - да ме поштеди, да ми да енергију, да ме храни... И никад се нисам заљубио у другу жену - овако је Бата Живојиновић говорио о својој жени, којој је, као и својој породици, непрестано доказивао љубав и љубоморно осјећања чувао само за њих. Без обзира на своју величину, двије жеље су му остале неиспуњене: да се у цркви вјенча са својом супругом Лулом и да посљедњи пут види сина Миљка.

Омаж у Кинотеци

Након вијести о смрти Бате Живојиновића, Југословенска кинотека је отказала планирани програм у Музеју и умјесто тога приредила мали омаж легендарном глумцу. На програму су били филмови у којима је Живојиновић играо: "Три" Александра Петровића из 1965. године, "Бреза" (1967) Анте Бабаје и "Трен" (1978) Столета Јанковића. Кинотека је најавила и велику ретроспективу остварења овог великог српског глумца.

Улоге

Валтер - Валтер брани Сарајево

Трокрилни - У раљама живота

Стојко - Балкан експрес

Мирта - Скупљачи перја

Гвозден - Лепа села лепо горе

Мацола - Бољи живот

Аранђел - Срећни људи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана