Фестивалу фестивала: Антидрама о човјеку у свијету манипулација

Ратомир Мијановић
Фестивалу фестивала: Антидрама о човјеку у свијету манипулација

Требиње - На сцени Културног центра треће вечери овогодишњег Фестивала фестивала у Требињу наступио је ансамбл града домаћина, представом "Ко то тамо режира?", Оф сцене Градског позоришта.

На основу драмског предлошка савременог загребачког аутора Горана Врбанића, Игор Сврдлин, који и сам глуми у представи, дописао је, адаптирао и режирао представу, а ово је и његов редитељски деби. 

Антидрама наших дана - о трагици малог човјека у свијету манипулација, најављена као смјело и истраживачко театарско огледање, прешла је рампу требињске сцене, измамила аплаузе и жељену интеракцију, али и подијелила стручну јавност фестивала на разговорима након представе. Преовладао је став да су Требињци оправдали домаћинско учешће на фестивалу. Игор Сврдлин признаје да га је Врбанићев текст привукао неконвенционалним стартом представе који је и пренио,

те додаје да су концепт представе и оно што је ансамбл њоме покушао да каже потпуно дописани.

- Радили смо театар апсурда на новим, савременим ногама и ако то можемо да предочимо публици на прави начин, онда смо на правом путу, на коме нам је било јако битно да кажемо "нећемо" свим аномалијама - казао је Сврдлин након представе.

Глумицу Весну Ђурић, која је на бриљантан начин одиграла лик старице, жири публике одабрао је за протагонисту вечери.

Фестивалски наступ ансамбла Оф сцене је и прво извођење овог комада пред публиком. 

Требињци су представу "Ко то тамо режира?" прошле седмице извели на сцени Културног центра, али на затвореној премијери, те је наступ на трећој вечери Фестивала фестивала био јавна премијера тог комада.

Редитељ је тада истакао да је представа рађена "на граници експерименталне форме, жанровски најближа театру апсурда", те најавио да ће на сцени бити и момената "који ће заиста изненадити позоришну публику".

Четврте вечери фестивала требало је да наступе гости из Македоније - ансамбл Театра "Гоце Делчев" из Куманова изводећи представу "Неразумевање у Д-молу", по тексту и у режији Давида Јовановића.

Промоција

У пратећем програму фестивала су у Галерији Културног центра промовисана издања Позоришног музеја Војводине - "Драматуршки постскриптум" др Зорана Ђерића и зборник радова "Лутка и маска у српској традицији - од обредног до позоришног чина", чији су приређивачи Љиљана Динић и др Зоран Ђерић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана