Elitna grana mora imati elitni tretman u gradu Banjaluci

Mirna Pijetlović
Elitna grana mora imati elitni tretman u gradu Banjaluci

Banjaluka - Prema kulturi u gradu Banjaluci, ali i u Republici Srpskoj uvijek se, na institucijalnom nivou, ponašaju kao prema pastorčetu.

Upravo zato se ujedinio veliki broj kulturnih radnika sa jasnom i neophodnom inicijativom za osnivanje odjeljenja pri administrativnoj službi grada koje bi se bavilo samo i isključivo kulturom.

Čulo se ovo sa tribine "Prostor grada, prostor stvaralaštva" koja je organizovana u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci. Gosti na tribini bili su glumica Ljiljana Blagojević i Jovan Jovanović, koji radi u Sekretarijatu za kulturu uprave grada Beograda.

- Kulturno stvaralaštvo, koje predstavlja elitu, mora da bude slobodno i tu smo da apelujemo na grad da prepozna potrebu za osnivanje odeljenja koje će se baviti samo kulturom. Kultura je način života i obuhvata mnoge delatnosti, od dramske, muzičke, slikarske, bibliotečke, arhivske i mnogih drugih i tu je teško nađi jednog čoveka koji se u sve to razume. Da ne govorimo o tome kako je komplikovano ako sve to svrstate zajedno uz sport, ili uz prosvetu. Tek tada se ne može ozbiljno pozabaviti svim tim delatnostima, a bojim se da uvek sve ide na štetu kulture - kazala je glumica Ljiljana Blagojević.

Ona ističe da je veliki problem, kako raspodjela novca za kulturu, tako i neprepoznavanje nadležnih institucija da kultura i jezik čine duhovnu vertikalu jednog naroda.

- Moramo se sistematski pozabaviti kulturom i kulturnim radnicima, jer se ja osećam kao da ih lažem kada ih školujem za profesiju u kojoj na kraju neće ni naći posao. Zato je obaveza grada Banjaluke, kao primera drugim gradovima da osnuje odeljenje koje će brinuti o svim gradskim kulturnim institucijama, manifestacijama, umetnicima - poručila je Blagojevićeva.

Ona je dodala da isto tako jedno republičko ministarstvo ne može da brine i o prosveti, i o kulturi, i to treba odvojiti.

- To je jedna cela mreža institucija u celoj državi, i ako se bude bavila samo Banjalukom, sve ostalo će da atrofira. A to nikako nije dobro za kulturu - upozorila je Blagojevićeva.

Jovanović je podijelio svoja iskustva rada u instituciji koja se upravo bavi samo kulturom u Beogradu.

- Mislim da je ovo odlična inicijativa kolega u Banjaluci za osnivanje jednog ovakvog specifičnog odeljenja. To je odlično iz razloga što, recimo mi, imamo jedan ceo organ koji se bavi samo kulturom i kulturnim radnicima grada. Ako su tu i druge oblasti, vi kao organ uprave prosto ne možete svima da poklonite pažnju kakvu zaslužuju - poručio je Jovanović.

Naravno, na tribini su se čuli i problemi sa kojima se suočavaju kako umjetnici, tako i direktori kulturnih institucija Banjaluke i Republike Srpske.

- Svi mi koji se bavimo stvaralaštvom, znamo sa kojim problemima se susrećemo i baš zato je neophodno da upravo mi damo smjernice kako bi odjeljenje za kulturu trebalo da funkcioniše - kazala je akademska slikarka Maja Dodig.

Ona je naglasila da je potrebno pružiti institucionalnu podršku novim idejama i kreativnosti, kao i očuvanju kulturnog identiteta grada.

- Takođe, neophodno je da stimulišemo razne donatore povezujući se i sa drugim gradovima, a naročito je potrebna podrška kolegama koji ostvaruju izuzetne rezultate u inostranstvu, predstavljajući se kao ambasadori našeg grada i države - samo su neki od prijedloga koje je pomenula Dodigova na tribini.

Na tribini je govorila i direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana