Елитна грана мора имати елитни третман у граду Бањалуци

Мирна Пијетловић
Елитна грана мора имати елитни третман у граду Бањалуци

Бањалука - Према култури у граду Бањалуци, али и у Републици Српској увијек се, на институцијалном нивоу, понашају као према пасторчету.

Управо зато се ујединио велики број културних радника са јасном и неопходном иницијативом за оснивање одјељења при административној служби града које би се бавило само и искључиво културом.

Чуло се ово са трибине "Простор града, простор стваралаштва" која је организована у Банском двору Културном центру у Бањалуци. Гости на трибини били су глумица Љиљана Благојевић и Јован Јовановић, који ради у Секретаријату за културу управе града Београда.

- Културно стваралаштво, које представља елиту, мора да буде слободно и ту смо да апелујемо на град да препозна потребу за оснивање одељења које ће се бавити само културом. Култура је начин живота и обухвата многе делатности, од драмске, музичке, сликарске, библиотечке, архивске и многих других и ту је тешко нађи једног човека који се у све то разуме. Да не говоримо о томе како је компликовано ако све то сврстате заједно уз спорт, или уз просвету. Тек тада се не може озбиљно позабавити свим тим делатностима, а бојим се да увек све иде на штету културе - казала је глумица Љиљана Благојевић.

Она истиче да је велики проблем, како расподјела новца за културу, тако и непрепознавање надлежних институција да култура и језик чине духовну вертикалу једног народа.

- Морамо се систематски позабавити културом и културним радницима, јер се ја осећам као да их лажем када их школујем за професију у којој на крају неће ни наћи посао. Зато је обавеза града Бањалуке, као примера другим градовима да оснује одељење које ће бринути о свим градским културним институцијама, манифестацијама, уметницима - поручила је Благојевићева.

Она је додала да исто тако једно републичко министарство не може да брине и о просвети, и о култури, и то треба одвојити.

- То је једна цела мрежа институција у целој држави, и ако се буде бавила само Бањалуком, све остало ће да атрофира. А то никако није добро за културу - упозорила је Благојевићева.

Јовановић је подијелио своја искуства рада у институцији која се управо бави само културом у Београду.

- Мислим да је ово одлична иницијатива колега у Бањалуци за оснивање једног оваквог специфичног одељења. То је одлично из разлога што, рецимо ми, имамо један цео орган који се бави само културом и културним радницима града. Ако су ту и друге области, ви као орган управе просто не можете свима да поклоните пажњу какву заслужују - поручио је Јовановић.

Наравно, на трибини су се чули и проблеми са којима се суочавају како умјетници, тако и директори културних институција Бањалуке и Републике Српске.

- Сви ми који се бавимо стваралаштвом, знамо са којим проблемима се сусрећемо и баш зато је неопходно да управо ми дамо смјернице како би одјељење за културу требало да функционише - казала је академска сликарка Маја Додиг.

Она је нагласила да је потребно пружити институционалну подршку новим идејама и креативности, као и очувању културног идентитета града.

- Такође, неопходно је да стимулишемо разне донаторе повезујући се и са другим градовима, а нарочито је потребна подршка колегама који остварују изузетне резултате у иностранству, представљајући се као амбасадори нашег града и државе - само су неки од приједлога које је поменула Додигова на трибини.

На трибини је говорила и директорка Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана