Душко Мазалица, глумац: Култура се не смије подразумијевати

Мирна Пијетловић
Душко Мазалица, глумац: Култура се не смије подразумијевати

Бањалука - Треба да престанемо размишљати на начин да, ако смо у нечему добри, у то не треба улагати. Култура се не смије подразумијевати.

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Душко Мазалица који је добио награду за најбољег глумца на 22. сусретима позоришта у Бугојну, завршеним протеклог викенда. Награђен је за улогу Одисеја у представи "Одисеј - сан о повратку" коју је режирала свјетски призната редитељка Бисерка Колевска.

Ово је само једна у низу награда које је освојио ансамбл ове представе на угледним фестивалима широм региона, али и свијета.

- Најсрећнијим ме чини када одемо негдје у иностранство и покажемо да култура коју ми за дјецу правимо у Дјечијем позоришту РС вриједи. Волио бих да надлежни, како у граду Бањалуци, тако и на државном нивоу то мало боље сагледају, јер су наше културне институције и те како вриједне и имају смисла - рекао је Мазалица.

Како је истакао овај талентовани глумац, који у "ногама" има више од 1.000 одиграних представа, ми генерално, као народ, имамо изузетан осјећај за културу.

- Сматрам да је крајње вријеме да узмемо оно што нам добро иде и да то покажемо свијету, као и да се развијамо у том правцу. Не можемо се ми развијати као економска сила кад то нисмо и немамо ни привреду ни индустрију - поручио је Мазалица.

Он сматра да би Бањалука могла бити град који ће се оријентисати на културни туризам, "јер наши културни радници заиста имају воље, знања, али и садржај који ће понудити туристима".

- Треба и те како да улажемо у културу, јер се њен опстанак свео на ентузијазам људи који то што раде истински воле и који дају свој максимум иако за то нису ни приближно плаћени колико би требало да буду, а достижу свјетски ниво - каже Мазалица.

У прилог томе иде, између осталог, и велики успјех представе "Одисеј - сан о повратку" на чијој премијери је већ било јасно да ће доживјети много успјешних извођења.

- Много смо труда, маште и креативне енергије уложили у ту представу зато што је од самог почетка идеја Бисерке Колевске као режисера била како захтјевна, тако и чаробна - казао је Мазалица.

Колевска је редитељ који важи за професионалце свјетског ранга, а сама чињеница да је у Дјечијем позоришту РС режирала четири представе говори о квалитету овог ансамбла. Управо зато што су вриједни и непрестано играју, усавршавају се, своју изведбу доводе до границе изузетности, Колевска им је помогла да заједнички отворе врата многих свјетских фестивала.

- Такав један ће сљедеће године бити у Русији, али за одлазак на тај фестивал потребна су и новчана средства што ми као театарска кућа сами не можемо да исфинансирамо - опомиње Мазалица.

Каже да су, као ансамбл који дише као један, најпоноснији на гостовање на једној од највећих свјетских луткарских смотри у Измиру коју су и отворили "Одисејем".

- Гледајући нашег "Тужног принца" раније, знали су да им из Републике Српске долази једно врхунско позориште које квалитетом може да стане раме уз раме са великим бројем свјетских луткарских позоришта - подсјетио је овај глумац чију сваку улогу најмлађи гледаоци са нестрпљењем очекују.

Без обзира на све што нам се дешава, закључује Мазалица, ипак се показује и доказује колико је култура важна у нашим животима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана