Дрво живота у рукама Паола Сорентина

Приредила: Александра Глишић
Дрво живота у рукама Паола Сорентина

Београд - Славни италијански редитељ Паоло Сорентино отворио је 11. међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф", а претходно му је оснивач фестивала Емир Кустурица уручио награду за будуће филмове "Дрво живота".

Кустурица је на отварању у уторак увече истакао да је Сорентино тренутно најбољи редитељ у свијету зато што је развио своју поетику и језик из два најзначајнија правца европског филма.

- То је на неки начин наставак италијанског неореализма, а визуелно мислим да је такође једном ногом у поетском француском реализму. Оно што треба да се нагласи јесте да је Паоло Сорентино и писац и преводи ријечи преко музике на филм - нагласио је Кустурица, додавши да сваки човјек који може да напише добру реченицу може и да сними добру секвенцу.

Кустурица је рекао да се тренутно преводи на српски језик његова нова књига аутобиографског карактера из које је цитирао дио.

Сорентино је захвалио на награди. Прво је рекао да је то његова "прва награда за каријеру, иако му је тек 47 година" и да се нада да ће добити још једну за други дио каријере, да би га Кустурица исправио да је заправо добио награду за свој сљедећи филм, због чега је изразио велику задовољство.

- Врло сам срећан што сам овдје и драго ми је да сам дошао хеликоптером. Надам се да ће дијете у мени овдје пронаћи своју радост - рекао је Сорентино и извинио се због свог енглеског језика.

Кустурица је претходно рекао да и ове године покушава у Дрвенграду да удружи велике и оне који ће тек постати велики и да овогодишње издање од свих претходних издваја идеја да се "фикција претвара у стварност уз помоћ фикције".

На отварању је говорио и министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, примијетивши да "светло са Мећавника обасјава српску културу".

Отварању је присуствовао и прошлогодишњи добитник "Златне палме" у Кану Швеђанин Рубен Естлунд, који је испричао како га је Кустурица позвао на фестивал и послао приватни авион по њега, у који он није смио да уђе из страха.

Церемонија је почела са неколико сачуваних кадрова из остварења "Оковани филмом" из 1918. године у којима Љиља Брик силази са плаката у загрљај руског пјесника Владимира Мајаковског, чија је муза и љубавница била.

Изгубљени филм, по сценарију Мајаковског, послужио је као инспирација за плакат овогодишњег "Кустендорфа", а приказани кадрови су били увод у плесно-акробатски перформанс Душана Мурића и Сање Радуловић.

Све је зачињено наступом америчког гитаристе Герија Лукаса, који је свирао уз нијеми филм "Међучин" Ренеа Клера из 1924. године.

Након пројекције филма "Сквер", Естлунд је одржао радионицу за студенте и младе ауторе, а одржан је и концерт јапанског бенда "Јапалкан" који изводи српску музику.

Програм "Савремене тенденције"

У програму "Савремене тенденције" биће приказани филмови "Никад ниси заиста био овдје" Лин Ремзи, која је награђена за сценарио у Кану, филипински филм "Рикша" Паола Виљалуне, добитник "Златног пехара" филмског фестивала у Шангају, бугарски "Правци" Стефана Командарева, приказан у канској селекцији "Извјестан поглед", кинеско остварење "Сунце које може да помјера планине" Ћијана Вона, добитник награде за сценарио у селекцији дебитаната фестивала у Шангају и белгијско-француски "Вјерност" Микаела Роскама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана