Домаћи и страни композитори пишу дјела за Flutete

Александра Маџар
Домаћи и страни композитори пишу дјела за Flutete

Бањалука - Са коферима пуним нота и идејом која разбија класичну форму концерта умјетнице из бањалучког квартета "Flutete" успјешно су путовале Републиком Српском, а на распореду активности за април уписан је нови пројекат "All these premieres/Све те премијере".

Флаутисткиња Наташа Вукојевић, која је поред Марије Пилиповић, Сунчице Лончар и Деане Симић дио овог занимљивог женског састава, подијелила је утиске са наступа које су спојиле под назив "QuatreART Plus", најавила припреме за такмичење у Братислави и објаснила шта их очекује у новој музичкој причи.

- Концертом у вијећници Банског двора Културног центра крајем прошле године започеле смо пројекат "QuatreART Plus". Затим су услиједили концерти у Лакташима и Требињу, а прошле седмице одржале смо концерт у Источном Сарајеву - подсјетила је Вукојевићева.

Публика навикнута на дружења уз звуке класике, а посебно они који нису тако чести гости у концертним салама, доживјели су пријатно изненађење, јер су ове виртуозне музичарке одлучиле да музику коју изводи квартет флаута споје са другим умјетностима, ликовном и драмском.

- Наш перформанс на концертима у поменутим градовима садржавао је извођење дјела за траверзо флауте, алт и пиколо, а што је пантомимом, глумом, стиховима и плесом дочарала глумица Милица Димитрић, која је публику одлично уводила и водила кроз музички доживљај. Њена улога је допринијела бољем разумијевању композиторове идеје и овај перформанс је, свакако, један необичан и не тако чест вид интерпретације музике. Надамо се да смо на овај начин успјели да разбијемо класичну форму концерта и, наравно, едукујемо публику - испричала је флаутисткиња.

Поклањајући публици снагу свог талента, заузврат су добијале аплаузе и позитивну енергију којом су флаутисткиње напуниле свој стваралачки дух и флауте и почеле да оживљавају нове идеје, какав је и поменути пројекат "All these premieres/Све те премијере".

- Идеја за овај пројекат се јавила након понуда композитора који су жељели да наш квартет буде први у извођењу њихових дјела. Већ нам је на репертоару дјело "Flutete" бањалучког композитора Далибора Ђукића, а у наредном периоду нам предстоји селекција композиција домаћих и страних аутора које ће бити извођене у другој половини године - прича Вукојевићева.

Оно што са сигурношћу могу да најаве, додаје она, јесте сарадња са њемачким композитором који је упознат са радом "Флутета" и који пише премијерну композицију за предстојеће концерте.

-  Углавном, тежимо повезивању са другим умјетницима и раду на популаризацији класичне музике, нарочито оне за флауту. У плану нам је и такмичење у Братислави, које ће се одржати почетком јула - нагласила је флаутисткиња.

За људе који се баве умјетношћу, сматра Вукојевићева, континуирани рад је јако важан, чиме се оне воде и у соло каријери, али и у заједничком раду.

- Инспирација је условљена константним радом. Такође вјерујем да је иницијатор и покретач добре сарадње у ансамблу вољни моменат. У квартету се већ званично трећу годину међусобно подржавамо, савјетујемо и у многим сегментима једна другој помажемо. Како смо константно у индивидуалним извођачким процесима, трудимо се да што више размјењујемо искуства из њих и уз обострану подршку једна другу подстичемо на размишљање, рад и процес - казала је Вукојевићева.

Раст стваралачког потенцијала

- Сматрам да је битно да се колеге подржавају и сарађују, јер у том случају стваралачки потенцијал расте. Такав вид уважавања и комуникације је веома важан. Размјена знања и сазнања на визуелном, вербалном или на било ком другом нивоу је кључна за развој индивидуалца и умјетника уопште. Креативни дио популације треба да ствара и да се развија, покреће таленат, идеје и ентузијазам, што доприноси развоју и богаћењу цјелокупне умјетничке баштине - нагласила је Наташа Вукојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана