Дневник машиновође покреће филмску траку фестивала Први кадар

Александра Глишић
Дневник машиновође покреће филмску траку фестивала Први кадар

Источно Сарајево - Међународни филмски фестивал "Први кадар" биће отворен 6. новембра у Источном Сарајеву пројекцијом филма "Дневник машиновође".

Ријеч је о остварењу које је овогодишњи представник Србије за престижну награду "Оскар". Премијери у Источном Сарајеву присуствоваће редитељ филма Милош Радовић и глумац и продуцент Лазар Ристовски, почасни гост овогодишњег фестивала.

Јубиларни, десети фестивал трајаће до 11. новембра под мотом "Деценија филма", у организацији продукције "Први кадар". На овогодишњи конкурс стигло је 2.525 филмова, што је, како кажу организатори, рекордан број и доказ колико је фестивал значајан међу ствараоцима у свијету.

- Публика ће имати прилику да види избор најбољих свјетских филмова, награђиваних на најзначајнијим фестивалима у свијету, као што су Кански фестивал, Ротердам филм фестивал, "Златни витез", "Берлинале", Доха филм фестивал и други - најавила је селектор и умјетнички директор фестивала Александра Митрић-Штифанић.

Тврди да ће овогодишња селекција оправдати значај јубиларног издања.

- Широк избор тема, које се баве водећим свјетским проблемима, кроз умјетничку визуру документарне и кратке игране форме приказаће нове приче аутора из цијелог свијета. Поред богатог такмичарског програма, биће организовани специјални програми, едукативне пројекције, вече лауреата, предавања, промоције значајних филмских фестивала из региона - каже Митрић-Штифанић.

Подсјећа да је "Први кадар" до сада имао и значајну образовну мисију у школовању младе биоскопске публике и филмских стваралаца кроз радионице документарног и анимираног филма, чиме су створени нови умјетнички потенцијали.

- Значајно је што ће ове године у програму учествовати и велики број остварења домаће продукције, чиме се потврђује значај фестивала у афирмацији филмског стваралаштва - истакла је Митрић-Штифанић.

Пет селекција

У званични такмичарски програм селектован је 51 филм из 30 земаља, који су распоређени у пет селекција. Ријеч је о селекцијама "У фокусу", "Екс ЈУ у фокусу", "Кратке приче", "Кључ за филм" и "Нови погледи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана