Dječiji teatri poseban svijet

Aleksandra Madžar
Dječiji teatri poseban svijet

Banjaluka - Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade danas će biti obilježen na scenama širom svijeta, a domaći umjetnici ukazali su na potrebu teatra za najmlađu publiku.

Složili su se u mišljenju da u pozorištu za djecu vlada najiskreniji svijet pun osjećanja, let na krilima mašte i put ispunjen prvim saznanjima o umjetnosti i kulturi.

- Sve ono najljepše što dijete može da doživi i da ga ništa ne povrijedi to je upravo predstava za djecu. Komadi u kojima se čuju lijepe pjesme, humane ljudske poruke i ono o čemu sanjamo kako bi život trebao da izgleda, doživimo kroz komad za najmlađe - istakao je direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević.

Podsjetio je da će ansambl ovog teatra danas u 14 časova izvesti "Bajku o Palčiću" u režiji Živomira Jokovića na sceni Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši.

- Predstava za djecu je spoj različitih umjetnosti, plesa, glume, književnosti, likovnosti, vajarstva, pa na taj način djeca stiču svoja prva znanja o umjetnosti - rekao je Bjelošević.

Da je pozorište neophodno u odrastanju svih mališana, naglasila je i glumica Dječijeg pozorišta RS Ana Anđelić, koju najmlađa publika gleda u velikom broju predstava.

- Pozorište je nužnost, posebno u ovom sivom, nesigurnom, prebrzom vremenu u kojem živimo - dodaje ona.

Teatri za odrasle u današnjem vremenu, kako kaže, teško nalaze put do svijesti publike. 

- Dječiji teatri imaju veću šansu. Oni su namijenjeni čistim, osjetljivim, otvorenim bićima u razvoju - našoj djeci! Zato je važno da ona dođu u pozorište. Tamo možemo zajedno da maštamo, osjećamo radost i tugu, ukazujemo na probleme, učimo, mijenjamo percepcije i širimo vidike - naglasila je Anđelićeva.

Smatra da na taj način nove generacije vaspitavamo da budu plemenitije i saosjećajnije, te da je to šansa za bolje sutra.

Slično mišljenje ima i glumica Aleksandra Spasojević, koja godinama igra na sceni nacionalnog teatra za djecu. Ove godine režirala je i predstavu za najmlađe na daskama Gradskog pozorišta "Jazavac". Po tekstu Tode Nikoletića postavila je "Put po svijetu na trotinetu".

- Pozorište  je uvijek imalo i imaće veliku ulogu u odrastanju djece i mladih. Nažalost, i danas postoje oni koji nikad nisu bili u pozorištu i odrastu bez njega. Roditelji i odrasli moraju djecu od najranijeg djetinjstva uvoditi u svijet mašte, kreativnosti i igre. To je dio vaspitanja i naš zajednički zadatak - kazala je Spasojevićeva.

Poruka  

Ove godine djeci širom svijeta poruku je uputio pisac, glumac i reditelj Džon Kani iz Južne Afrike. On je opisao svoj prvi odlazak u pozorište 1958. godine.

- Tada sam obećao da ću jednog dana biti na toj sceni i govoriti sve priče koje nam je moja baka pričala svake večeri prije spavanja - napisao je Kani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana