Дјечији театри посебан свијет

Александра Маџар
Дјечији театри посебан свијет

Бањалука - Свјетски дан позоришта за дјецу и младе данас ће бити обиљежен на сценама широм свијета, а домаћи умјетници указали су на потребу театра за најмлађу публику.

Сложили су се у мишљењу да у позоришту за дјецу влада најискренији свијет пун осјећања, лет на крилима маште и пут испуњен првим сазнањима о умјетности и култури.

- Све оно најљепше што дијете може да доживи и да га ништа не повриједи то је управо представа за дјецу. Комади у којима се чују лијепе пјесме, хумане људске поруке и оно о чему сањамо како би живот требао да изгледа, доживимо кроз комад за најмлађе - истакао је директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић.

Подсјетио је да ће ансамбл овог театра данас у 14 часова извести "Бајку о Палчићу" у режији Живомира Јоковића на сцени Центра за културу и образовање Лакташи.

- Представа за дјецу је спој различитих умјетности, плеса, глуме, књижевности, ликовности, вајарства, па на тај начин дјеца стичу своја прва знања о умјетности - рекао је Бјелошевић.

Да је позориште неопходно у одрастању свих малишана, нагласила је и глумица Дјечијег позоришта РС Ана Анђелић, коју најмлађа публика гледа у великом броју представа.

- Позориште је нужност, посебно у овом сивом, несигурном, пребрзом времену у којем живимо - додаје она.

Театри за одрасле у данашњем времену, како каже, тешко налазе пут до свијести публике. 

- Дјечији театри имају већу шансу. Они су намијењени чистим, осјетљивим, отвореним бићима у развоју - нашој дјеци! Зато је важно да она дођу у позориште. Тамо можемо заједно да маштамо, осјећамо радост и тугу, указујемо на проблеме, учимо, мијењамо перцепције и ширимо видике - нагласила је Анђелићева.

Сматра да на тај начин нове генерације васпитавамо да буду племенитије и саосјећајније, те да је то шанса за боље сутра.

Слично мишљење има и глумица Александра Спасојевић, која годинама игра на сцени националног театра за дјецу. Ове године режирала је и представу за најмлађе на даскама Градског позоришта "Јазавац". По тексту Тоде Николетића поставила је "Пут по свијету на тротинету".

- Позориште  је увијек имало и имаће велику улогу у одрастању дјеце и младих. Нажалост, и данас постоје они који никад нису били у позоришту и одрасту без њега. Родитељи и одрасли морају дјецу од најранијег дјетињства уводити у свијет маште, креативности и игре. То је дио васпитања и наш заједнички задатак - казала је Спасојевићева.

Порука  

Ове године дјеци широм свијета поруку је упутио писац, глумац и редитељ Џон Кани из Јужне Африке. Он је описао свој први одлазак у позориште 1958. године.

- Тада сам обећао да ћу једног дана бити на тој сцени и говорити све приче које нам је моја бака причала сваке вечери прије спавања - написао је Кани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана