Djeca sanjaju magiju muzike

Mirna Pijetlović
Djeca sanjaju magiju muzike

Banjaluka - Umjetnička muzika za djecu u Republici Srpskoj zastupljena je na muzičkim scenama i u medijima, mada ne možemo reći da postoji bogat izbor muzičkih manifestacija posvećenih djeci.

Složili su se u vezi sa ovom činjenicom direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević i profesor metodike opšteg muzičkog obrazovanja Akademije umjetnosti u Banjaluci docent Mladen Matović.

Kako je rekao Matović, Akademija umjetnosti i Muzikološko društvo RS su među prvima realizovali seriju didaktičkih koncerata namijenjenih djeci osnovnoškolskog uzrasta, a tokom proteklih godina slične aktivnosti, ali nešto manjeg obima, organizovala su i neka druga strukovna udruženja i pojedinci.

- Međutim sve to je nedovoljno i ovo pitanje zahtijeva sistemsko rješenje, jer ukoliko zvanični nastavni plan i program već preporučuje organizovane školske odlaske na koncerte umjetničke muzike, škole bi trebalo malo revnosnije da pristupe organizaciji ovih odlazaka, koji nisu ništa manje važni od posjete bioskopu ili pozorištu - smatra on.

Prema riječima Ivana Otaševića, radom Dječijeg pozorišta RS, kao institucije sa repertoarom prilagođenim za dječiji uzrast, najmlađi su imali priliku u prošloj sezoni da prisustvuju muzičkoj predstavi "Mala sirena". Tu je i Muzički festival "Mali kompozitor", čiji je umjetnički direktor Mladen Matović, a koji daje posebnu dimenziju muzici za najmlađe.

- Ovaj muzički festival je odlično zamišljen i svake godine daje izvrstan uticaj na dječiji muzički ukus, promovišući kvalitetnu dječiju muziku. Odličan mjuzikl "Crvenkapa i vuk" izveo je ansambl muzičke škole "Vlado Milošević". Predstava je imala cilj da promoviše muzičku umjetnost i neophodnost muzičkog obrazovanja za najmlađe - podsjetio je Otašević.

Djeca koja sviraju neki instrument, istakao je Mladen Matović, ili pjevaju u horu aktivno rade na unapređenju različitih vidova muzičkog razvoja kao što su pojmovni, afektivni, opažajni, vokalni psihomotorni i brojni drugi.

- Međutim, mnogima nepoznanicu predstavlja činjenica da razvijanje muzičkih sposobnosti indirektno i u velikoj mjeri utiče na opšti razvoj djeteta. Muzički razvoj je u direktnoj vezi sa razvojem kognitivnih sposobnosti, kao što su inteligencija, kreativna sposobnost, jezičke sposobnosti, socijalna interakcija i kognitivna kompleksnost - kazao je Matović.

Otašević zaključuje da svaki orkestar treba da ima ciklus za najmlađe, te da ga profesionalni simfonijski orkestar poput Banjalučke filharmonije mora imati u okviru svog programa tokom sezone, jer "svi koji se bave muzikom treba da se posvete i najmlađima i tako njeguju publiku koja će u budućnosti posjećivati koncerte umjetničke muzike".

Značaj

- Ne znam koliko su roditelji ovog ubrzanog 21. vijeka toga svjesni, ali od presudnog je značaja kvalitet i vrsta muzike kojoj su njihovi mališani izloženi u najranijem životnom dobu. Za razliku od odraslih, djeca ne mogu sama da biraju muziku, tako da je na nama odgovornost u smislu šta treba odabrati i kako odnjegovati, ne samo njihov muzički ukus već i samu ličnost. U pitanju je jedan veoma ozbiljan lanac, jer muzika budi određene emocije, emocije stvaraju navike, a te navike na kraju determinišu samu ličnost - rekao je Mladen Matović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana